Cena poroke v Sloveniji

Cena poroke v Sloveniji

Cena poroke je najbolj pogojena z vašimi željami. Vaše odločitve kot so: število svatov, poročna lokacija, letni čas in dan v tednu za poroko, poročni fotograf in glasba so le ene od teh, ki močno vplivajo na ceno poroke. Pri izbiranju ponudnikov vas hitro lahko odnese preko vašega določenega poročnega proračuna. Zato je pomembno, da si postavite realen proračun za vašo poroko. Takoj zatem je najbolj ugotoviti kje ste pripravljeni malce prihraniti in katere storitve so za vas najbolj pomembne. Še preden gremo na posamezne storitve poglejmo koliko je povprečna cena poroke v Sloveniji v letu 2023.

Koliko stane poroka v Sloveniji v letu 2023?

Povprečna cena poroke v Sloveniji v letu 2023 se giblje okoli 10.000 evrov. Če govorimo o povprečni ceni je prej kakšen evro nižja kot višja. Vendar pa lahko poroka stane tudi dosti več res je večina odvisna od želja mladoporočencev.

Najdražji deli poroke so običajno:

 • Poročna lokacija: najem poročne lokacije je lahko tudi največji strošek poroke. Dostikrat pa je tudi kar vračunana v poročni meni, če imate poroke nekje ker vam lahko nudijo tudi gostinske storitve.
 • Hrana in pijača: Povprečna cena poročnega menija za osebo je okoli 50 evrov.
 • Storitve fotografa in videografa: Povprečna cena poročnega fotografa je okoli 2.000 evrov, povprečna cena poročnega videografa pa okoli 1.500 evrov.
 • Nevestina obleka in obleka za ženina: Povprečna cena poročne obleke je okoli 1.000 evrov, povprečna cena obleke za ženina pa okoli 500 evrov.

Cene porok so v zadnjih letih naraščale, predvsem zaradi inflacije in rasti cen storitev. V letu 2023 so se cene poročnih storitev v povprečju zvišale za več kot 10 odstotkov.

Odgovorimo še na zelo pogosto vprašanje preden gremo na posamezne poročne storitev in povprečne cene le teh: Kako znižati stroške poroke?

Kako znižati stroške poroke?

Tukaj je nekaj nasvetov, kako znižati stroške poroke:

 • Postavite si proračun in se ga držite. To je najpomembnejši korak pri načrtovanju poceni poroke. Ko veste, koliko denarja imate na voljo, lahko začnete sprejemati odločitve o tem, kje lahko prihranite.
 • Prioritizirajte svoje stroške. Razmislite, kaj je za vas najpomembnejše pri vaši poroki. Sta to hrana in pijača, dekoracija ali morda glasba? Ko boste vedeli, kaj je za vas najpomembnejše, lahko začnete prilagajati svoj proračun.
 • Bodite fleksibilni z datumom in lokacijo poroke. Poroke v glavni sezoni (poletje) so običajno dražje od porok izven sezone. Prav tako so poroke v mestih običajno dražje od porok na podeželju. Če ste pripravljeni biti fleksibilni, lahko prihranite veliko denarja.
 • Razmislite o DIY možnostih. Če imate čas in voljo, lahko prihranite veliko denarja z lastnim izdelavo nekaterih poročnih elementov, kot so dekoracije, vabilo in naprstni šopki.

Prosite za pomoč prijatelje in družino. Ne bojte se prositi za pomoč prijateljev in družine. Lahko vam pomagajo s pripravami na poroko, kot je kuhanje, dekoriracija ali celo varstvo otrok.

cerkvena-poroka-covid19

Pri katerih storitvah ni priporočljivo zniževati stroškov?

Vsekakor so nekatere poročne storitve za katere si želite, da bodo popolne. Vsekakor si želite, da bodo vaši svatje uživali v kulinaričnem razvajanju na vaši poroki. Torej pri hrani bodite premišljeni in izberite to kar vam odgovarja. Ne poskušajte pa prihraniti na račun hrane preveč, da ne boste razočarani nad ponudbo.

Prav tako si želite poročno zabavo, ki si jo bodo zapomnili vsi svatje. Torej ne glede na to ali vam odgovarja ansambel, band ali DJ izberite ponudnika za katerega ste prepričani, da bo dal vse od sebe, da boste vsi uživali na poroki.

In ravno to me pripelje do tega, da nikakor ne poskusite prihraniti pri poročnem fotografiranju. Če ste že vložili veliko denarja v poročno lokacijo, odlične glasbenike, dekoracijo in vse ostalo potem si vsekakor želite to imeti za vedno shranjeno na poročnih fotografijah. Že deseto leto sem poročni fotograf in zagotovim vam lahko, da izkušnje v poročni fotografiji pomenijo veliko. Če želite izvedeti več o meni to lahko preberete na strani poročni fotograf ali pa me kar kontaktirate in se pogovorimo več o vaših željah in skupaj sestavimo popoln poročni načrt za izjemne fotografije.

Pa poglejmo kaj vse boste morali na poroki plačati in koliko boste za katero storitev odšteli.

organiziranje-poroke-coronavirus

Koliko v povprečju stane poročna pogostitev oziroma meni?

Cene poročnih menijev so zelo različne in jih je odvisno od številnih dejavnikov, kot so:

 • Število gostov: Več gostov, večji bodo stroški.
 • Lokacija poroke: Nekatere poročne lokacije imajo cenejše menije od ostalih. Seveda se prej prepričajte zakaj so cenejši, ker si ne želite razočaranja na poročni večerji.

Povprečna cena poročnega menija v Sloveniji v letu 2023 znaša 55 evrov na osebo. To pomeni, da boste za pogostitev 80 gostov na poroki plačali približno 4400 evrov.

Najcenejše poročne pogostitve se začnejo pri 25 evrih na osebo. To so običajno ponudbe, ki vključujejo samopostrežne jedi in stanje svatov v koloni, da pridejo do svoje hrane.

cena-poroke-porocna-pogostitev

Koliko v povprečju stanejo glasbeniki na porokah?

Cene glasbenikov na porokah so zelo različne in so odvisne od številnih dejavnikov, ko so:

 • Zvrst glasbe oziroma nastopajočih: Na ceno glasbenikov vpliva tudi zvrst glasbe, ki jo želite na vaši poroki. Živa glasba je običajno dražja od DJ-ja.
 • Trajanje nastopa: Cene se tudi razlikujejo glede na trajanje nastopa.
 • Priljubljenost glasbenikov: bolj priljubljene glasbenike kot boste izbrali za svojo poroko več boste morali odšteti za njihove storitve.

Povprečna cena glasbene skupine na poroki v Sloveniji v letu 2023 znaša 1.217 evrov. Najcenejše glasbene skupine nastopajo že za 430 evrov, najdražje pa stanejo tudi do 4.500 evrov.

Cena DJ-ja na poroki v Sloveniji v letu 2023 znaša 805 evrov. Najcenejši DJ-ji nastopajo že za 450 evrov, najdražji pa lahko stanejo tudi do 1.700 evrov.

poroka-covid19

Koliko boste morali odšteti za nevestino obleko? Ali se jo bolj splača najeti?

Cena poročne obleke v Sloveniji je od 350 do 1.857 evrov.

Cena poročne obleke je odvisna od tega, ali jo boste kupili, najeli ali sešili po meri.

Najem poročne obleke je običajno cenejša možnost od nakupa. Povprečna cena najema poročne obleke v Sloveniji v letu 2023 znaša 581 evrov. Najcenejše obleke se najemajo že za 350 evrov, najdražje pa stanejo tudi do 800 evrov.

Nakup poročne obleke je običajno dražja možnost od najema. Povprečna cena nakupa poročne obleke v Sloveniji v letu 2023 znaša 1.057 evrov. Najcenejše obleke se kupujejo že za 500 evrov, najdražje pa lahko stanejo tudi do 3.000 evrov (in več).

Kaj je boljša možnost?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od vaših želja in proračuna. Če želite prihraniti denar, je najem poročne obleke običajno boljša možnost. Če pa želite popolnoma edinstveno obleko, ki bo z vami za vedno, je lahko boljša možnost nakup ali izdelava obleke po meri.

cena-poroke-porocna-obleka

Cena poročnih prstanov in kdaj se jih najbolj splača kupiti?

Cene poročnih prstanov so zelo različne in so odvisne od številnih dejavnikov, kot so:

 • Material: Poročni prstani so lahko izdelani iz različnih materialov, kot so zlato, srebro, platina, belo zlato, les… Zlati prstani so najpogostejša izbira in so lahko izdelani iz različnih karatnih stopenj zlata. Srebrni prstani so običajno cenejši od zlatih, vendar so manj trpežni. 
 • Dizajn: Dizajn poročnih prstanov lahko močno vpliva na njihovo ceno. Preprostejši prstani so običajno cenejši od bolj kompleksnih prstanov.
 • Dodatki: Najbolj znani in priljubljeni dodatki prstanom so diamanti. Diamanti so lahko vgrajeni v prstane iz katerih koli materialov in so zelo dragoceni.

Povprečna cena kompleta poročnih prstanov v Sloveniji v letu 2023 znaša malce pod 1.000 evrov. Najcenejši prstani se začnejo pri 500 evrih, najdražji pa nimajo omejitve. Vrednost najdražjega poročnega prstana je ocenjena na 80 milijonov €.

Kdaj se najbolj splača kupiti poročne prstane?

Najbolj se splača kupiti poročne prstane izven glavne sezone. Glavna sezona za poroke je poletje, ko so cene poročnih prstanov običajno višje. Dostikrat imajo zlatarji posebne ponudbe tudi na poročnih sejmih. Torej ne pozabite obiskati Slovenskih poročnih sejmov in tam poglejte ter primerjajte poročne prstane.

cena-poroke-porocna-prstana

Cena poročnega fotografiranja?

Poroka je eden najpomembnejših dogodkov v življenju, zato je pomembno, da ga zabeležite na najlepši možni način. Poročni fotograf je tisti, ki bo poskrbel, da boste imeli trajne spomine na ta poseben dan.

Poročni fotograf bo prisoten ves dan, od priprav do poročnega slavja. Poskrbel bo, da bodo vsi pomembni trenutki vaše poroke zabeleženi v čudovitih fotografijah.

Zakaj se ne splača prihraniti na poročnem fotografu?

V poroko boste vložili veliko časa in denarja zato si želite poročnega fotografa, ki bo znal ves vaš trud tudi prikazati na fotografijah. Prihranek na poročnem fotografu lahko privede do tega, da boste ob koncu dneva razočarani nad poročnimi fotografijami. Izkušeni poročni fotograf ima znanje in izkušnje, ki so potrebne za zajemanje čustvenih trenutkov in dokumentiranje ambienta ter dekoracije. Zna se prilagoditi različnim situacijam in poskrbeti, da bodo vaše fotografije lepe in kakovostne. Tukaj preberite še več o tem zakaj so izkušnje pomembne.

Kako se pozna razlika med izkušenim poročnim fotografom in začetnikom?

Predvsem izkušnje iz preteklih porok so tiste, ki naredijo največjo razliko. Poročni fotograf, ki mu je fotografiranje že rutinsko bo veliko lažje zdržal vse pritiske poročnega dne in vseeno naredil nepozabne fotografije.

Izkušeni poročni fotograf ima veliko prednosti pred začetnikom. Ima boljše oko za kompozicijo in svetlobo ter lahko ustvari bolj čustvene fotografije, ki bodo popolno opisale vaš poročni dan.

Izkušeni poročni fotograf je tudi bolj ustvarjalen. Lahko vam predlaga nove ideje za fotografije in poskrbi, da bodo vaše fotografije edinstvene in nepozabne.

Povprečne cene poročnih fotografov v Sloveniji

Povprečna cena poročnega fotografiranja v Sloveniji v letu 2023 znaša 1.000 evrov. Cene se lahko gibljejo od 600 do 3.000 evrov. Odvisne so od številnih dejavnikov, kot so:

 • Trajanje poročnega fotografiranja: Cene se povečujejo z daljšim trajanjem fotografiranja.

 • Število fotografij: Cene se povečujejo z večjim številom fotografij.

 • Vključeni dodatki: Cene se lahko povečujejo, če so vključeni dodatni dodatki, kot so fotoknjige, albumi tisk fotografij.

 • Izkušnje: od vse ponudbe pa so najbolj pomembne ravno izkušnje poročnega fotografa. Zaupajte mi, da boste dosti bolj srečni če boste izbrali poročnega fotografa, ki ima toliko izkušenj, da vam bo brez zadržkov svetoval pri vseh delih vajine poroke.

Pri izbiri poročnega fotografa upoštevajte naslednje nasvete:

 • Poiščite fotografa, ki ima slog, ki vam je všeč.

 • Preberite ocene drugih strank.

 • Pogovorite se s fotografom in mu povejte o svojih željah.

 

Jaz s svojim blogom skrbim tudi za to, da vam vsem poročnim parom dokažem, da sem izkušen poročni fotograf in da to počnem s srcem in navdušenjem. Vse nasvete, ki sem jih napisal skozi leta črpam iz več kot 200tih porok, ki sem jih fotografiral po Sloveniji in v tujini. Če še nista prepričana, da sem jaz pravi fotograf za vaju predlagam, da si pogledata še mojo ponudbo poročnega fotografiranja in me nato kontaktirata. 🙂

cena-poroke-porocni-fotograf

Koliko boste odšteli za poročnega videografa in ali je videograf nujen na poroki?

Cene poročnih videografov v Sloveniji se gibljejo od 700 do 2.500 evrov. Povprečna cena v letu 2023 znaša 1.200 evrov.

Cene se lahko razlikujejo glede na naslednje dejavnike:

 • Trajanje snemanja: Cene se povečujejo z daljšim trajanjem snemanja.
 • Število urejenih minut videoposnetka: Cene se povečujejo z večjim številom urejenih minut videoposnetka. Predvsem pa s tem če si želite tako kratkega kot tudi dolgega videa.
 • Vključeni dodatki: Cene se lahko povečujejo, če so vključeni dodatki, kot so montaža glasbe, posebni učinki ali video montaža.

Ali je videograf nujen na poroki?

To je odvisno od vaših želja in proračuna. Poročni videoposnetek je čudovit način, da shranite spomine na svoj poseben dan. Videoposnetek lahko gledate znova in znova in se spominjate vseh čudovitih trenutkov.

V večini je tako, da je poročni fotograf prva izbira če je možno pa se odločate tudi za poročnega videografa.

cena-poroke-videograf

Cena poročne dekoracije in cvetja na poroki v Sloveniji?

Cene poročne dekoracije in cvetja v Sloveniji so zelo različne in so odvisne od številnih dejavnikov, kot so:

 • Sezona: Cene so običajno višje v glavni sezoni za poroke, ki je poletje.
 • Lokacija: Cene so običajno višje v urbanih območjih kot na podeželju.
 • Velikost poroke: Cene se povečujejo z večjim številom gostov, ker se s tem povečuje tudi fizični obseg poročnega prostora.
 • Vrsta dekoracije: Cene se razlikujejo glede na vrsto dekoracije, ki jo izberete.
 • Izbrani materiali: Cene se razlikujejo glede na izbrane materiale, kot so cvetje, zelenje, tkanine, itd.

Cena kakovostne poročne dekoracije in cvetja v Sloveniji v letu 2023 znaša cca. 2.000 evrov. Seveda je odvisno kaj vse je vključeno v to. Pri nekaterih cvetličarnah je v to vključen tudi poročni šopek.

Cena poročne dekoracije

Cena poročne dekoracije je odvisna od vrste dekoracije, ki jo izberete. Najcenejše dekoracije so običajno izdelane iz tkanin, papirja ali balonov. Bolj zapletene dekoracije, kot so dekoracije iz cvetja ali sveč, so običajno dražje.

Cena poročnega cvetja

Cena poročnega cvetja je odvisna od vrste cvetja, ki ga izberete. Najcenejše cvetje je običajno tisto, ki je na voljo v sezoni. Bolj eksotično cvetje, kot so orhideje ali vrtnice, je običajno dražje.

cena-poroke-cvetje-in-dekoracija

Poročne organizatorke in njihove ponudbe

Poročne organizatorke so strokovnjakinje za načrtovanje in izvedbo porok. Pomagajo vam pri vseh fazah organizacije poroke, od izbire lokacije in datuma do organizacije hrane in pijače, dekoracije in cvetja ter zabave.

Poročne organizatorke lahko ponudijo različne storitve, od polnega načrtovanja poroke do manj obsežne pomoči.

Polno načrtovanje poroke

Pri polnem načrtovanju poroke poročna organizatorka prevzame odgovornost za vse vidike načrtovanja vaše poroke. To vključuje:

 • Izbiro lokacije
 • Izbiro cateringa, dekoracije in cvetja
 • Organizacijo zabave
 • Izbiro fotografa in videografa
 • Pomoč pri organizaciji drugih storitev, kot so glasba, prevoz in namestitev
 •  

Manj obsežna pomoč

Temu bi lahko rekli tudi poročna koordinatorka. To je oseba, ki je z vami na poročni dan in skrbi, da vse teče kot po mora. Od tega, da so vsi ostali poročni ponudniki povezani med seboj in lepo sodelujejo, do tega, da skrbi za svate in jih usmerja med raznimi poročnimi dogodki.

Cene poročnih organizatork

Cene poročnih organizatork in organizatorjev so zelo različne. To pa predvsem zato, ker so tudi njihove izkušnje in s tem ponudba različne. Povprečna cena za organiziranje poroke v Sloveniji je nekje 1300€.

poroka-covid19

Na mojem blogu najdete dosti nasvetov za organiziranje poroke, kot tudi izkušnje iz preteklih porok. Mogoče je ravno sedaj pravi čas, da začnete nabirati koristne podatke o organizaciji poroke in si tako olajšate delo ko boste enkrat prišli bližje svojemu datumu.

ZADNJE OBJAVE

poroka-v-sloveniji-6

Gostilna za poroko

Organizacija poroke je lahko ena izmed najbolj vznemirljivih, a hkrati tudi zahtevnih nalog, s katero se soočajo zaročeni pari. Ena najpomembnejših odločitev, ki vpliva na celoten potek in vzdušje poročnega dne, je izbira prave gostilne. Gostilna ni le prostor, kjer bodo gostje uživali v hrani in pijači, temveč je tudi prostor, kjer se ustvarjajo spomini za vse življenje.
Kako torej izbrati popolno gostilno za poroko, ki bo zadovoljila vsa vaša pričakovanja?

preberite več »

Medeni tedni

Medeni tedni niso zgolj tradicija, ampak priložnost, da novopečena zakonca začneta svoje skupno življenje na čaroben in nepozaben način. Takšno potovanje omogoča parom, da se

preberite več »
cerkvena-poroka-custva

Cerkvena poroka

Cerkvena poroka je verski obred, ki paru omogoča, da svojo zavezo eden drugemu izrazi pred Bogom in cerkveno skupnostjo. Za razliko od civilne poroke, ki je pravno priznana formalnost pred državnimi institucijami, cerkvena poroka dodaja duhovno dimenzijo zakonski zvezi.

preberite več »
poroka-s-tujcem-porocni-prstani

Poroka s tujcem v Sloveniji

Zakonski in družbeni vidiki poroke s tujcem Poroka s tujcem prinaša tako zakonske kot družbene vidike, ki so pomembni za  razumevanje in uspešno načrtovanje poroke.

preberite več »
zaroka (2)

Zaroka

Zaroka je trenutek, ko ena oseba predlaga drugi, da skleneta zakonsko zvezo, običajno z vprašanjem “Ali se boš poročil/a z mano?”. To dejanje je ključni korak v razvoju partnerskega odnosa in pogosto predstavlja prehod od zmenkov in začetka zveze do formalne zaveze za skupno prihodnost.

preberite več »

Imate idejo za temo na blogu? Pišite mi preko kontaktnega obrazca!

Obstaja pa tudi moja ne-poročna fotografska stran. V času, ko nisem na poroki večinoma razmišljam o naravi, dobri hrani, potovanjih… Imam srečo, da sem svojo strast povezal s svojim poklicem. Začelo se je tako, da sem se najprej vpisal na študij fotografije na VIST-u v Ljubljani in tam pridobil naziv diplomiran fotograf. Z leti pa vse svoje strasti povezujem s fotografijo kar lahko vidite tudi tukaj.