POROKA V ČASU KORONAVIRUSA

Ali je v času koronavirusa covid 19 poroka možna?

Trenutno smo v težkih časih, koronavirus COVID 19 je ohromil naša družabna življenja in nas prisilili, da ostajamo doma. Predvsem organiziranje kakršnihkoli dogodkov je v tem času nemogoče zaradi prepovedi zbiranja večjih skupin, kar bi seveda bilo tudi poročno slavje. Ne glede, da je to res neprijetna situacija se moramo v začetku zavedati resnosti le te in ravnati odgovorno. Poroka v času koronavirusa ni možna ampak vsi ponudniki obljubljajo, da bodo začeli delati takoj, ko bo dovoljeno. Ne samo, da bodo začeli delati ampak bodo poskusili najti rešitve za vsak par posebej in se prilagoditi do te mere, da bodo vsi pari lahko uživali v svojih porokah.

Veliko parov me kliče in sprašujejo, kaj se bo zgodilo, če bodo prestavili datum poroke, ker se v načrtovanem datumu ne bodo mogli poročiti zaradi prepovedi organiziranja poroke v času koronavirusa. Ker vidim, da vas večina nima zadosti informacij zbranih na enem mestu, sem se odločil, da sam poizvem, kdaj bodo poroke možne in kakšne rešitve so možne.

poroka-koronavirus

Obljubila je tudi, da ko bo enkrat možno izvajati poročne obrede nikogar ne bodo zavrnili.

Kakšna so navodila iz uradnih enot po Sloveniji?

Klical sem na nekaj matičnih uradov v upravnih enotah in dobil sledeče odgovore (podatki na dan 8.4.2020):

– Na UE Velenje pravijo, da zaenkrat imajo navodila, da porok ne izvajajo do konca aprila. Takoj pa so dodali tudi, da pričakujejo nova navodila v naslednjih dneh.

– Na UE Ljubljana so sporočili, da se pri njih ne bo mogoče poročiti tudi v mesecu maju.

– Na UE Piran so rekli, da poročnih obredov zaradi omejitev povezanih s koronavirusom ne izvajajo do nadaljnjega. Ko pa sem jih povprašal še malo bolj podrobno, so rekli, da je vse odvisno od vlade in njihovih navodil. Omenili pa so tudi, da so ob pogovoru z zaposlenimi na ostalih matičnih uradih ugotovili, da jih trenutno večina definitivno ne izvaja poročnih obredov do konca aprila. Upajo pa, da bodo lahko že v sredini maja zopet začeli izvajati poročne obrede!

– Na UE Maribor so sporočili, da zaenkrat do vključno prvega tedna maja ne bodo izvajali poročnih obredov. Gospa pa je povedala tudi, da je njeno mnenje, da bodo v juniju že lahko omogočili civilno poročanje. Obljubila je tudi, da ko bo enkrat možno izvajati poročne obrede nikogar ne bodo zavrnili. Ravno nasprotno, potrudili se bodo, da bodo lahko v najbolj zaželjenih datumih izvedli čim več porok. Omenila pa je tudi, da je možno, da se bodo v začetku civilni poročni obredi izvajali brez svatov oziroma brez večjih skupin.

V uradnem listu pa so zapisali, da so poroke odpovedane oz. odpovedane do nadaljnjega. Seveda si to lahko predstavlja vsak po svoje, sam pa verjamem, da bodo takoj, ko bo možno v vseh matičnih uradih naredili vse, da se boste vsi lahko poročili v svojih načrtovanih ali nadomestnih datumih!

civilna-poroka-koronavirus

Kakšna so navodila slovenskih škofov za izvajanje cerkvenih porok?

Tudi slovenski škofje so pozorni na razvoj bolezni COVID 19 in so skladno z odredbami vlade v prvi točki sporočila za javnost zapisali sledeče:

“V izogib širjenju COVID-19 in za ohranjanje zdravja prebivalstva, so do nadaljnega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja.”

Torej tako kot za druženje na vseh ostalih ne nujnih skupnih družabnih prostorih tudi druženje v cekrvah v tem času ni dovoljeno. V nadaljevanju so se v deseti točki sporočila za javnost posvetili tudi poročnim obredom:

“Podeljevanje zakramenta svetega krsta in poroke se preloži.”

Zaključek ukrepa pa datumsko ni naveden oziroma so zapisali, da ukrepi trajajo do preklica. Torej kot vsepovsod drugje tudi v cerkvah zbiranje večjih skupin ljudi ne bo dovoljeno dokler se stanje s koronavirusom ne umiri.

cerkvena-poroka-covid19

Ali bodo poročni ponudniki imeli posluh za pare, ki bodo ostali brez svojih načrtovanih datumov?

Za ostale težko govorim, lahko pa povem, da sem se sam slišal z vsemi pari, ki se poročijo v “ogroženem” času. Z vsemi smo našli skupno besedo. Dogovori pa so različni, eni že imajo nove datume in so ravno takšni, da sem jaz še prost. Medtem, ko sem se z drugimi dogovoril, da me redno obveščajo o spremembah, da bomo skupaj našli pravi datum ali pač pravo rešitev če bom takrat že zaseden. Če je le možno poskušam parom ustreči tako, da ne bodo imeli dodatnih stroškov.

...Moj nasvet je, da čim prej pokličete vse ponudnike in jih vprašate, kakšne so možnosti...

organiziranje-poroke-coronavirus

Urška Sodec Bedrač, ki je organizatorka porok in prav tako ima nekaj parov, ki bodo morali svoje poroke prestaviti pravi: “Vsak primer rešujem ločeno. Iščemo termine, ki bodo ustrezali vsem in to nam zaenkrat dobro uspeva. Ni se še zgodilo, da s katerim parom nebi mogla najti rešitve, ki vsaj deloma odgovarja vsem!”

Moj nasvet je, da čim prej pokličete vse ponudnike in jih vprašate, kakšne so možnosti, če boste morali prestaviti poroko. Seveda je pred tem še bolje pregledati pogodbe in mogoče že iz njih ugotovite kakšni so pogoji. Verjamem pa, da boste z vsemi ponudniki lahko našli najboljše rešitve, če jih boste pravočasno poklicali!

porocni-fotograf-koronavirus

Kakšne so možne rešitve?

    Ne-sobotne poroke
Predvidevam, da bomo letos tudi slovenci ugotovili, da poroka v petek, nedeljo ali celo med tednom ni nič napačnega, če se organizacija prilagodi.

    Zavarovanje poroke
V Sloveniji zavarovanje poroke še ni stalna praksa in ga nobena zavarovalnica še ne oglašuje. Medtem, ko po svetu to ni nekaj nenavadnega. Paketi ponujajo vse od zavarovanja za odpoved poroke zaradi vremena, odpovedi ponudnika pa tudi zaradi tega, ker bi si kateri od mladoporočencev premislil.

    Poroka v izbranem datumu, poročno slavje pa, ko se bo stanje umirilo
Če se bo uresničilo predvidevanje nekaterih in bodo prve poroke res lahko potekale le brez svatov, je možnost tudi, da se sama civilno poročita, poročno slavje pa organizirata, ko bodo pogoji bolj primerni.

 

Nekaj preverjenih odločitev parov v Sloveniji:
– Nekateri so poroko prestavili na naslednje leto, ker letos njihov izbran datum ni na voljo.
– Spet drugi so se za prestavitev poroke za celo leto odločili, ker je situacija med koronavirusom toliko oslabila njihove denarnice, da si poroke enostavno letos ne morejo privoščiti.
– Pari se odločajo tudi, da se bodo enostavno sami poročili pred matičarjem. Cerkveno poroko ali pa samo poročno slavje pa bodo organizirali, ko bo čas za to bolj primeren.

poroka-covid19

Tako sta se nevesta in ženin fizično poročila le pred matičarjem, preko zaslona pa sta bila povezana z vsemi svojimi svati.

Kako se poroke v času koronavirusa - covid 19 lotijo po svetu?

Poroka skozi okno v Španiji.

Ta španski par se je odločil, da ne bo obupal nad svojo poroko, pa čeprav sta jo organizirala že celo leto. Zaradi nastale situacije in odrejene karantene pa sta se odločila, da se poročita kar čez okno. Nevesta pa je šopek vrgla kar čez okno proti stavbi nasproti.

Poroke preko računalniških zaslonov. 

Moderna tehnologija nam v teh časih omogoča, da ostanemo povezani s svojimi ljubljenimi. Meje uporabnosti novejše tehnologije pa se širijo iz dneva v dan. Tako so izvedli kar nekaj porok po svetu s skupinskim video klicem, preko katerega so svati spremljali poročni obred. Tako sta se nevesta in ženin fizično poročila le pred matičarjem, preko zaslona pa sta bila povezana z vsemi svojimi svati.

V skladu z načinom izpeljave poroke so mladoporočenci tudi poročna vabila za ogled njihove poroke razdelili oz. razposlali kar elektronsko. 

Coronavirus-poroka-pred-zaslonom

“Drive-by” poroka na križišču ulice Bennett in 190 ulice v New Yorku.

 

Ta par je izvedel, da se ne bo mogel poročiti na dan, ko sta imela rezervirane uradne prostore za poročanje. Zato sta svatom poslala sporočila, da poroke v tem času ne bosta mogla speljati. Na to sporočilo je njun prijatelj odgovorili, da ju lahko poroči on. Edina težava je bila, da so prijatelju odredili samo izolacijo in ker jo je spoštoval ni mogel iz stanovanja. Par je rekel, da ju nič ne moti, če bo on čez okno bolj naglas opravil svoj del in bosta onadva pod oknom odgovarjala in se tako poročila.

Coronavirus-poroka-na-kriziscu

Kdaj sploh začeti iskat novi datum?

Na to je v tem času nemogoče odgovoriti z gotovostjo. Seveda se bo vsak par odločil po svoje, na nekaterih matičnih uradih pa zaenkrat niti ne sprejemajo novih prijav za zakonsko zvezo. Kakor kaže naj bi vsaj do konca maja življenje v Sloveniji potekalo razmeroma normalno in bi se takrat lahko tudi poroke zopet vrnile.
Seveda pa pri iskanju novega datuma za vašo poroko pomislite tudi na vaše goste in mogoče tudi njih povprašajte, kdaj bo večina lahko prišla. Zavedati se morate, da verjetno vsi gosti ne bodo mogli priti in da se ne morete prilagoditi vsem.
Ne pozabite pa tudi na poročno lokacijo in ostale poročne ponudnike, katere bi si res želeli na svoji poroki. Pišite jim in jih povprašajte kakšna je možnost, da bodo z vami tudi na vaš rezervni datum. Recimo poročno fotografiranje je velik del poroke zato se je potrebno pravočasno organizirati, da boste na svoji poroki imeli tistega fotografa, ki si ga želite.

poroka-covid19

Moj predlog je, da se pogovorite s svojimi gosti in poročnimi ponudniki.

Sklep in moj nasvet...

Na prvi pogled izgleda, da smo trenutno nemočni in da ni rešitve za preproste vsakodnevne težave, kaj šele za organizacijo poroke. Kot ste lahko videli iz primerov porok po svetu se da tudi v takšnem času z razumnimi dejanji, ali s pravo mero humorja, izpeljati poroko.

Bolj varna odločitev je, da počakate in redno spremljate smernice, ki jih določajo odgovorni organi. Če se nameravate poročiti še v mesecu aprilu in imate poroko s svati, bo to verjetno težko izpeljati tudi če bodo odgovorne oblasti to dovolile. Kajti treba je vedeti, da tudi po prekinitvi prepovedi zbiranja na javnih mestih še nekaj časa naša družabna življenja ne bodo potekala kot smo bili vajeni. Tudi mesec maj je še relativno rizičen, predvsem če imate večji del svatov takšnih, ki so starejši ali pa so po drugi plati v rizični skupini, če bi zboleli za koronavirusom.

Torej moj predlog je, da se pogovorite s svojimi gosti in poročnimi ponudniki. Razmislite, kateri ponudniki so tisti, katere si res želite na svoji poroki in poskusite nov datum poiskat takrat, ko bodo oni prosti. Konec koncev pa spoštujte vsa navodila, ki jih bodo izdali odgovorni organi in dajte prednost zdravju. Tudi ta situacija bo minila in takrat bo najpomembnejše, da bodo z vami lahko vsi, ki jih imate radi!

poroka-covid19

Če se vam bo zgodilo, da se prestavitvi poroke ne bo dalo izogniti in boste posledično ostali brez poročnega fotografa se lahko vsekakor obrnete name. Preden se odločite in pišete preko kontaktnega obrazca vas vabim, da pogledate galerije porok, ki sem jih fotografiral. Če me boste želeli malo bolje spoznati lahko to storite preko strani poročni fotograf in če se vam bo tudi po tem zdelo, da bi se dobro ujeli vam predlagam, da mi pišete!

Na mojem blogu najdete dosti nasvetov za organiziranje poroke, kot tudi primere porok. Mogoče je ravno sedaj pravi čas, da začnete nabirati koristne podatke o organizaciji poroke in si tako olajšate delo ko boste enkrat lahko dejansko šli do ponudnikov oziroma se z njimi srečali v živo.

ZADNJE OBJAVE

cena-poroke-porocna-prstana

Cena poroke v Sloveniji

Cena poroke je najbolj pogojena z vašimi željami. Vaše odločitve kot so: število svatov, poročna lokacija, letni čas in dan v tednu za poroko, poročni fotograf in glasba so le ene od teh, ki močno vplivajo na ceno poroke.

preberite več »
porocno-veselje

Poroka – Vse, kar morate vedeti o najlepšem dnevu vašega življenja

Poroka je slovesnost, s katero se dve osebi združita v zakonsko zvezo. Poročni zakon je pravni akt, ki ureja pravice in obveznosti zakoncev.

Poroka je pomembna življenjska prelomnica, ki simbolizira ljubezen, predanost in partnerstvo. Poročeni zakon pa je pravni akt, ki zakoncema daje določene pravice in obveznosti, kot so pravica do preživljanja, dedovanja, vzgoje otrok in podobno.

V Sloveniji je poroka lahko civilna ali cerkvena. Civilna poroka se sklene pred matičarjem, cerkvena poroka pa pred duhovnikom.

preberite več »
pogled-mladoporocencev-na-ljubljano

Poroka v Ljubljani

Edinstven ambient slovenske prestolnice Primerno za večje število gostov Več možnost cerkvenih porok v mestu Izjemne fotografske lokacije Široko možnost kulinarične izbire Več lokacij za

preberite več »
bled-porocni-poljub

Poroka na Blejskem gradu

Edinstven ambient Blejskega gradu do 200 gostov Možnost cerkvene poroke na gradu Izjemne fotografske lokacije Nepozabna kulinarična izkušnja Več lokacij za civilno poroko Možnost prenočišč

preberite več »

Imate idejo za temo na blogu? Pišite mi preko kontaktnega obrazca!

Obstaja pa tudi moja ne-poročna fotografska stran. V času, ko nisem na poroki večinoma razmišljam o naravi, dobri hrani, potovanjih… Imam srečo, da sem svojo strast povezal s svojim poklicem. Začelo se je tako, da sem se najprej vpisal na študij fotografije na VIST-u v Ljubljani in tam pridobil naziv diplomiran fotograf. Z leti pa vse svoje strasti povezujem s fotografijo kar lahko vidite tudi tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja