POROČNA VABILA.
Kako se jih lotiti, kaj vse vključiti v tekst
in kakšen dizajn izbrati?

Poročna vabila naj bodo začetek povezane vizualne zgodbe vaše poroke. Z njimi lahko povežete vizualno oblikovanje vseh ostalih tiskovin in celo dekoracije poroke. Ne pozabite poročnemu fotografu naročiti, da jih dopoldan, ko še nebo preveč dogajanja, fotografira.

POROČNA VABILA

Poročna vabila: pravila in zakaj jih lahko prilagodimo

Poročna vabila so po navadi tisti trenutek, ko vaši bližnji izvejo, da sta se odločila za skupni korak v življenju. Pri pisanju, oblikovanju in dostavi poročnih vabil je več pravil,  ki naj bi jih upoštevali. Kot vsa, je tudi ta pravila dobro poznati, ni pa nujno, da vsa tudi upoštevamo. Pri poročnih vabilih gre predvsem za to, da vaši svojci in prijatelji izvejo kdaj in kje se poročite. Če pa v to vključite še delček sebe in vabila tako naredite unikatna, pa toliko bolje. To lahko storite v tekstu, oblikovanju ali pa že v sami ideji vabila. V nadaljevanju vam bom predstavil, kaj vse bi poročna vabila morala vsebovati in nekaj idej, kako lahko svoja vabila naredite unikatna!

porocna-vabila-priprava

Kaj vse naj bi poročno vabilo vsebovalo?

Poroka je obred z zelo dolgo tradicijo. S tradicijo so nastajale tudi določene navade, ki pa se s časom spreminjajo in prilagajajo na naš način življenja. Ko govorimo o poroki, so navade drugačne že od države do države. Če sem realen, so že znotraj Slovenije v veliko regijah poročne navade drugačne. No pa še vseeno veljajo neka univerzalna pravila pri organiziranju poroke, kot tudi pri tem kaj vse napisati v poročno vabilo:

 • Kdo gosti poroko,
 • povabilo na poroko,
 • imeni neveste in ženina,
 • datum in ure poročnih obredov in zabave,
 • lokacije poroke,
 • kodeks oblačenja,
 • kartica, s katero svati potrdijo svojo udeležbo.

Kdo gosti poroko

Včasih je veljalo, da poroko gosti kot tudi financira nevestina družina oziroma nevestin oče. Ravno zaradi tega se tradicionalna vabila začenjajo z nagovorom nevestine družine:

 • g. in ga. »Novak«
 • vas vabita na slavje ob
 • poroki njune hčerke
 

Ker se tako spodobi in se v večini primerov vključi tudi ženinova družina:

 • g. in ga. »Novak«
 • g. in ga. »Medved«
 • vas vabijo na slavje ob
 • poroki svojih otrok
 

Danes pa je najpogosteje, da poroko sama organizirata in plačata prav nevesta in ženin in v tem primeru se to nagovor s strani staršev izpusti iz vabila ali pa se napiše:

 • S svojimi družinami vas
 • »Mojca Novak«
 • In
 • »Miha Medved«
porocna-vabila-unikatna

Imeni neveste in ženina

To je po navadi del vabila okoli katerega se postavi celotno oblikovanje. Imeni neveste in ženina sta največkrat napisani večje kot vse ostalo in s pisavo, ki odraža celotno grafično podobo vabila. Seveda tudi vrstni red imen ni nepomemben. Kot mogoče opažate tudi sam vedno pišem najprej nevesta in nato ženin, kot naj bi bilo tudi na vabilu.

Seveda je odvisno od oblikovanja vabila in teksta, ali bosta imeni neveste in ženina čisto prvi na vabilu ali bosta za uvodnim povabilom na poroko.

porocna-vabila-izdelava

Povabilo na poroko

Verzov oz. fraz, s katerimi se vabilo začne je neomejeno veliko. Nekaj sem jih navedel že zgoraj. Lahko uporabite verz, ki jih boste na internetu našli ogromno ali pa poskusite biti unikatni in napišete kaj svojega:

 

 • Vabiva vas na svojo poroko
 • Z veseljem vas vabiva na svojo poroko
 • Bi bila počaščena z vašo prisotnostjo
 • Ljubezni in prijateljstvu bova dala pridih večnosti
 • Že leta plujeva po morju ljubezni, sedaj pa sva se odločila vreči sidro
porocna-vabila

Datum in ure poročnih obredov

Če pišemo čisto uradno poročno vabilo, bi morali tudi datume napisati z besedami in ne s številkami. Tudi to je eno od pravil, ki se pri današnji izdelavi vabil še redko upošteva.

Pomembno pa je tudi, da napišete, kje se bodo svati zbirali. Seveda je možnosti več:

 • Lahko se ženinovi svati zberejo pri njemu in se skupaj odpravijo po nevesto. Kjer se v tem času že zberejo nevestini svati. V tem primeru bi morali navesti uro tako za ženinove, kot tudi nevestine svate.
 • Lahko se odločite, da se bodo vsi svati skupaj zbrali šele pred lokacijo, kjer bosta imela civilni obred oz. pred cerkvijo, če boste imele le cerkveni obred.
 • Navesti morate tudi uro poročnega slavja oz. večerje.
porocna-vabila-1

Lokacija poroke

Navadno je dosti, če napišemo samo naziv lokacij in ne celotne naslove. Če se bo recimo poročno slavje ali pa že civilna poroka organizirala pri nevesti ali ženinu doma, je mogoče logično dopisati tudi naslov, ker morda vsi svatje nebi našli pravega cilja.

porocna-vabila-1

Kodeks oblačenja

Ta del vabila ni nujen in se ne vključi vedno. Če pa imate posebne želje, jih seveda zapišite v vabilo in tako svatom nakažite kakšen stil poroke boste organizirali in v katerih oblačilih se bodo počutili najbolj udobno. Na slovenski obali sem fotografiral poroko, kjer je bil kodeks oblačenja sproščeno. Seveda bi bilo svatu, ki bi se v tem primeru oblekel bolj uradno ali svečano in bi bil edini tako oblečen verjetno vsaj malo neprijetno. Torej če boste pri organizaciji odstopali od običajnega za vašo družino in družbo to navedite v vabilo.

Kartica, s katero svati potrdijo svojo udeležbo

Ni nujno, da je poleg vabila tudi ločena kartica, s katero bodo svati potrdili svojo prisotnost na poroki, je pa to ena od možnosti. Lahko natisnete ločeno kartico, ki jo oblikujete v stilu vabila in na njo zapišete:

 • Svojo udeležbo sporočite do »datum«
 • Ime in priimek svata oz družine
 • Z veseljem pridemo na vajino poroko
 • Na žalost ne bomo mogli priti
 • Pošljite na »vaš naslov«

Svati vama lahko svojo udeležbo potrdijo tudi drugače. Danes obstaja veliko možnosti katere lahko izberete. Lahko si naredite poročno spletno stran in imate tam obrazec za potrditev prisotnosti. Seveda bi v tem primeru ta spletna stran služila tudi za veliko več kot samo potrditev prisotnost (o tem bom pisal v enem prihodnjih blogov). Lahko pa se preprosto odločite, da vama potrdijo svojo prisotnost preko telefona, sporočila ali maila. V tem primeru lahko kot zadnjo točko na vabilu zapišete: prosim če svojo udeležbo sporočite do »datum« na »kontakt«.

porocna-vabila-izdelava

Oblikovanje poročnih vabil...

Z oblikovanjem vabil lahko že začnete razmišljati o barvni shemi poroke in že z vabili nakažete v kakšnem tonu bo poročna dekoracija. V enako oblikovanje tiskovin lahko vključite menije, kartice z imeni na mizah v restavraciji, oblikovanje sedežnega reda, naprsne priponke (če bodo te zamenjale naprsne šopke), nalepke na buteljkah (če boste imeli personalizirane), zahvalne kartice in če bosta svatom podarila kakšno darilo lahko tudi v to vključita enako temo. Temo lahko določa tudi lokacija kjer se bosta poročila. Če se odločita za vila Široko poroka, ki je intimna poroka v vili sredi gozda se boste verjetno odločili tudi za temo, ki bo povezana z bolj zemeljskimi barvami in zeleno ter podobno barvno paleto.

Kako se lotiti izdelave vabila in kdo ga bo naredil, je seveda odvisno od vsakega posameznika. Nekateri ste ustvarjalni in boste uživali v snovanju idej ter ob izdelavi vabil in ostalega dekorativnega materiala. Spet drugi boste imeli svojo idejo, ampak je ne boste znali izpeljati in boste za to izbrali nekoga, ki mu to gre bolje od vas. Nekateri pa boste mogoče vse od začetka do konca prepustili profesionalcem in se boste sami posvetili ostalim, prav tako pomembnim opravilom.

Poročna vabila so lahko od začetka do konca grafično zasnovana in samo natisnjena na prijeten papir. Lahko pa je osnova poročnega vabila ročno delo in nekaj dejansko izrezanega, prilepljenega ali zavezanega na papir. Poznamo tudi razne druge izdelave vabil. Recimo, da sta navdušena nad morjem in veliko časa preživita ob obali. V tem primeru si lahko zamislita vabilo v »naplavljeni flaši«, v kateri bo dejansko vabilo. Ali pa sta računalničarja in bosta svoja vabila oblikovala na starih računalniških disketah. Vašim prijateljem bo že ob prvem pogledu na vabilo jasno, da je to vajino vabilo.

 

Možnosti je nešteto, prava pa je točno tista za katero se boste odločili vi!

Kdo vam lahko izdela poročna vabila?

Tukaj lahko vidite nekaj primerov poročnih vabil oziroma kar celotnih poročnih tiskovin, ki sem jih izdelal jaz. Če potrebujete podobna poročna vabila me lahko kontaktirate!

ZADNJE OBJAVE

cena-poroke-porocna-prstana

Cena poroke v Sloveniji

Cena poroke je najbolj pogojena z vašimi željami. Vaše odločitve kot so: število svatov, poročna lokacija, letni čas in dan v tednu za poroko, poročni fotograf in glasba so le ene od teh, ki močno vplivajo na ceno poroke.

preberite več »
porocno-veselje

Poroka – Vse, kar morate vedeti o najlepšem dnevu vašega življenja

Poroka je slovesnost, s katero se dve osebi združita v zakonsko zvezo. Poročni zakon je pravni akt, ki ureja pravice in obveznosti zakoncev.

Poroka je pomembna življenjska prelomnica, ki simbolizira ljubezen, predanost in partnerstvo. Poročeni zakon pa je pravni akt, ki zakoncema daje določene pravice in obveznosti, kot so pravica do preživljanja, dedovanja, vzgoje otrok in podobno.

V Sloveniji je poroka lahko civilna ali cerkvena. Civilna poroka se sklene pred matičarjem, cerkvena poroka pa pred duhovnikom.

preberite več »
pogled-mladoporocencev-na-ljubljano

Poroka v Ljubljani

Edinstven ambient slovenske prestolnice Primerno za večje število gostov Več možnost cerkvenih porok v mestu Izjemne fotografske lokacije Široko možnost kulinarične izbire Več lokacij za

preberite več »
bled-porocni-poljub

Poroka na Blejskem gradu

Edinstven ambient Blejskega gradu do 200 gostov Možnost cerkvene poroke na gradu Izjemne fotografske lokacije Nepozabna kulinarična izkušnja Več lokacij za civilno poroko Možnost prenočišč

preberite več »

Imate idejo za temo na blogu? Pišite mi preko kontaktnega obrazca!

Obstaja pa tudi moja ne-poročna fotografska stran. V času, ko nisem na poroki večinoma razmišljam o naravi, dobri hrani, potovanjih… Imam srečo, da sem svojo strast povezal s svojim poklicem. Začelo se je tako, da sem se najprej vpisal na študij fotografije na VIST-u v Ljubljani in tam pridobil naziv diplomiran fotograf. Z leti pa vse svoje strasti povezujem s fotografijo kar lahko vidite tudi tukaj.

One Response

 1. Pingback: Poroka v Sloveniji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja