CIVILNA POROKA

CIVILNA POROKA

Civilna poroka je eden lepših obredov

Civilna poroka je eden lepših obredov, ki jih boste doživeli v življenju. Prav je, da se nanj pravočasno pripravite in ga organizirate tako, da boste lahko v njemu neobremenjeno uživali. Kot vsi uradni obredi, je tudi sklenitev zakonske zveze v Sloveniji urejena z zakonom. Ljubezen, sreča, zaupanje in še mnogo ostalih čustev med partnerjema je pomembnejših kot sama zakonska zveza. Vendar, ko enkrat zaljubljenca ugotovita, da sta oba pripravljena na ta velik življenjski korak, je to najlepša in najboljša izbira, ki jo lahko sprejmeta. 

V začetku zakona je zapisano: “Zakonska zveza je z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, v kateri sta zakonca enakopravna.” V nadaljevanju vam bom razložil še nekaj navodil, ki izhajajo iz tega zakona in vam s tem olajšal pripravo na civilno poroko.

civilna-poroka (21)

Pisno morata izjaviti, da sta se za zakonsko zvezo odločila prostovoljno in da so izpolnjeni vsi pogoji za njeno veljavnost.

Vse uradne stvari, ki jih je potrebno urediti pred civilno poroko.

Če želita na upravni enoti oddati prijavo za sklenitev zakonske zveze, jih morata oba osebno obiskati. Pisno morata izjaviti, da sta se za zakonsko zvezo odločila prostovoljno in da so izpolnjeni vsi pogoji za njeno veljavnost. Po novem zakonu vam ni potrebno s seboj nositi dokumentov, iz katerih so razvidni podatki katere lahko na uradni enoti pridobijo iz svojih evidenc. Torej s seboj prineseta le osebne dokumente. Razen, če se bosta poročila na lokaciji, ki ni v okviru ponujenih s strani občine. V tem primeru bosta potrebovala še lastnikovo pisno soglasje za uporabo lokacije.
Če se boste odločili za spremembo priimka, boste to morali navesti že tukaj, tako, da o tem razmislite že pred obiskom upravne enote.

civilna-poroka (11)

Zadnje spremembe v zakonu o zakonski zvezi

Spremembe so usmerjene tako, da je mladoporočencema olajšano organiziranje njune poroke.

Najodmevnejša sprememba je prav gotovo ta, da sta lahko na civilni poroki ženin in nevesta sama. Poroči ju lahko matičar brez prisotnosti načelnika upravne enote. Prav tako tudi prisotnost prič ni več obvezna. Takšno intimno poroko sem pred časom fotografiral v Mariboru in bila je edinstvena izkušnja. Tukaj lahko pogledate galerijo intimne poroke v Mariboru.

Naslednja sprememba vpliva na izbiro lokacije civilne poroke. V starem zakonu je bilo dovoljeno poročanje le v uradnih prostorih, ki jih je ponujala določena občina. Sedaj pa se lahko mladoporočenca odločita za lokacijo po njuni želji, ampak se morata zavedati, da bosta morala nastale stroške kriti sama. Medtem ko za poroko na uradnih prostorih ni potrebno nič plačati. Več o stroških v delu, kjer se posvetim poročnim lokacijam.

Poroka v Thalasso Spa Lepa Vida je ena od možnosti na Slovenski obali, kjer je res prijetno vzdušje in krasen ambient. Na takšnih poročnih lokacijah so tudi dodatni stroški, z organiziranjem civilne poroke izven uradnih prostorov, zanemarljivi.

civilna-poroka (1)

Kje vse se lahko civilno poročite?

Možnosti, ki jih ponujajo občine so v veliko primerih dobra izbira. Pri porokah, pri katerih želite stroške omejiti so uradni občinski prostori prava izbira tudi zato, ker za takšno poroko ni potrebno doplačilo. Poleg tega pa ima veliko občin na izbiro gradove, vile in podobne kulturno zgodovinske prostore, kjer se je prijetno poročiti. Recimo grad Snežnik v Cerknici, dvorec Zemono v Ajdovščini, Kendov dvorec v Idriji, grad Strmol v Šmarjah pri Jelšah in še ogromno takšnih možnosti! Vse uradne poročne lokacije lahko najdete v tej povezavi.

Najbolj privlačne lokacije, kjer se lahko
brezplačno civilno poročite

Poleg tega pa ima veliko občin na izbiro gradove, vile in podobne kulturno zgodovinske prostore, kjer se je prijetno poročiti.

Cena civilne poroke

Če pa se vseeno odločite, da bi se poročili na določeni lokaciji, ki ste si jo sami izbrali je sedaj tudi to možno. Se sprašujete zakaj bi se vseeno poročili na lokaciji, ki ni ponujena v okviru občine? Dostikrat že samo zaradi tega, da se bo na vaši poroki prevozilo čim manj kilometrov. V takem primeru se odločate za civilno poroko na lokaciji, kjer bo poročno slavje in tako združite dva dogodka. Takšno možnost imate na poroki v Rimskih termah. Tukaj pa lahko stvar naredite še bolj zanimivo ker, lahko prav vsi poročni gosti prespijo v hotelu in se boste lahko tako zabavali dolgo v noč. Ali pa ste bolj avanturistične narave in si želite civilno poroko v naravi, hribih, na obali, itd. Neglede na razlog zaradi katerega izberete poročno lokacijo po vaši izbiri morate na upravni enoti zaprositi, da vas bodo poročili na želeni lokaciji. Če uslišijo vaši želji vas stane 170€, da matičar in načelnik/ca upravne enote prideta na izbrano lokacijo. Pri tem je dobro v naprej vprašati, kdo je tisti, ki bo priskrbel vso uradno dekoracijo za civilno poroko na poljubni lokaciji, kot so prt za mizo, zastave, itd. Po pravilu to uredijo na upravni enoti ni pa nujno, da je tako zato je bolje, da prej vprašate. Če načrtujete poroko na prostem potem boste v tem zapisu našli vse kar morate vedeti za brezskrbno organizacijo: POROKA NA PORSTEM.

To je le nekaj mojih fotografij iz lokacij, ki niso uradno ponujene in so bile vredne dodatnega dela in stroškov… Med drugim omogočajo tudi odlične priložnosti za individualno, skupinsko in družinsko fotografiranje.

Je vaša izbrana lokacija v tujini? V naslednjem odstavku vam povem več tudi o tem.

civilna-poroka (19)

Civilna poroka v tujini

Tukaj bom čisto na kratko omenil zakonska določila za poroko v tujini. Medtem ko v blogu (Poroka v tujini: kakšne poznamo in za koga je to prava izbira) lahko preberete več o idejah in organizaciji poroke v tujini!

Za poroko v tujini potrebujete:
– potni list
– rojstni list
– če ste bili predhodno poročeni, potrebujete tudi potrdilo o samskem stanu in uradni dokument o razvezi
– najbolje pa je, da v državi, kjer se boste poročili preverite, če potrebujete še kakšne specifične dokumente

 

Ko se boste poročili v tujini boste to morali dokazati tudi v Sloveniji, da bo zakon v Sloveniji veljaven.

Za to pa potrebujete:
– izpis iz poročne matične knjige kjer ste se poročili
– ta dokument je potrebno prevesti v Slovenščino
– v nekaterih primerih pa ga je potrebno tudi overiti

Poznam pa par, ki se je vsemu temu spretno izognil. Odločila sta ste da se bosta poročila na otoku Krk na Hrvaškem nista pa želela vseh zgoraj omenjenih spremljevalnih težav, ki jih to prinese. Zato sta se civilno poročila v domačem mestu medtem ko ju je na njuni poroki na Krku poročil nevestin brat. Svojega poročnega obreda se lahko lotite točno tako kot si to sami želite in omejitev je le vaša domišljija! Prečudovito galerijo iz poroke na Krku si lahko pogledate tukaj!

Prav tako ste lahko izvirni tudi s poročnimi vabili za vašo poroko v tujini. Lahko dodate tudi kakšne napotke, ki jih pri poroki v domačem okolju vajini gosti nebi potrebovali.

civilna-poroka (18)

Če je eden od mladoporočencev iz tujine je za prijavo civilne poroke potrebno...

V tem primeru v zakonu piše tako:
“Zakonsko zvezo lahko v Sloveniji sklenete tudi s tujcem, ki mora predložiti naslednje dokumente, ki ne smejo biti starejši od 6 mesecev (ne velja za potni list):
– izpisek iz rojstne matične knjige,
– potrdilo o samskem stanu,
– potrdilo, ki ga izda pristojni organ države, katere državljan je bodoči zakonec, da ni zadržkov za sklenitev zakonske zveze (če ga država izdaja),
– dokaz o državljanstvu (potna listina).”

Zgoraj navedene dokumente pa je potrebno overiti v državi izvora če želite, da bodo v Sloveniji veljavni.

civilna-poroka (9)

Potek civilne poroke

Še preden se poroka lahko začne se matičar prepriča če ste vi res tisti, ki ste prijavili sklenitev zakonske zveze. Torej nikakor ne pozabite na osebne dokumente in to takšne s fotografijo, da boste lahko dokazali, da ste vi res vi!

Sam sem že fotografiral poroke, na katerih so me matičarji res presenetili.

Civilna poroka se začne s tem, da vaju matičar seznani s pravicami in dolžnostmi, ki so navedene v Zakonu o zakonskih zvezah in družinskih razmerjih. Sledi nagovor matičarja, ki je lahko kratek, jedrnat in uraden, ali pa bolj sproščen ter vsebinsko bolj namenjen vama in vajini skupni poti. Seveda je to odvisno od matičarja in njegove zavzetosti. Sam sem že fotografiral poroke, na katerih so me matičarji res presenetili. V bistvu so presenetili celo mladoporočenca, ker so o njuni skupni poti vedeli več kot sta pričakovala in so to spesnili v lep govor. Nato sledi vsem dobro znan del, ko vas matičar vpraša če želite skleniti zakonsko zvezo en z drugim in seveda poljub, s katerim povedano še potrdita. Konča pa se z razglasitvijo, da sta postala mož in žena ter podpis listine o sklenjeni zakonski zvezi.
Celotna civilna poroka po navadi traja od 15 do 25 minut.

civilna-poroka (12)

Kako z dokumenti po civilni poroki?

Menjava dokumentov je potrebna le, če ste se preselili in s tem zamenjali naslov, ali pa ste spremenili priimek. Čeprav je najbolj znana praksa, da nevesta prevzame ženinov priimek, ni vedno tako. Lahko nevesta obdrži svoj priimek ali pa k svojemu doda še ženinovega. Dogaja se tudi, da se ženin odloči, da bo prevzel nevestin priimek. No kakorkoli se že odločite, boste to morali navesti že ob prijavi za sklenitev zakonske zveze na upravni enoti. Če se boste odločili za menjavo priimka ali se boste po poroki preselili v skupen dom boste morali zamenjati tudi vaše osebne dokumente.
Osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje morate zamenjati najkasneje 30 dni po civilni poroki, medtem ko morate prometno dovoljenje zamenjati že po 15 dneh. Na FURS in ZZZS spremembe ni potrebno sporočati, ker so spremembe avtomatsko zabeležene v centralnem registru prebivalstva. Morate pa naročiti novo zdravstveno kartico in na banki sporočiti spremembe in si urediti nove bančne dokumente.

civilna-poroka (3)

Ambient na civilni poroki

Ko vse zgoraj omenjeno organizirate in boste prepričani, da so vse formalnosti urejene pa ne pozabite na prijeten ambient, ki bo vašo civilno poroko naredil unikatno in samo vašo! Dogovorite se za okrasitev, ki bo povezovala cel poročni dan. Tako boste uredili tudi osnovo za popolne poročne fotografije. Nikakor pa ne pozabite niti na glasbeno spremljavo. V Sloveniji imamo ogromno izbire na vas pa je, da se odločite za vokal, ki bo vam najbolj odgovarjal in bo raznežil tako vas kot tudi vse vaše svate ter tako civilni obred naredil popoln!

So pa tudi lokacije, ki bodo že z okolico in pogledi poskrbele, da bo popoln poročni ambient. Eno od takšnih poročnih lokacije opisujem tudi v zapisu Tri Lučke poroka.

civilna-poroka (25)

Vodič civilna poroka

Še niste slišali vodič poroka? Dosegljiv je na strani e-uprave. Namenjen pa je temu, da se lažje pripravite na birokratske strani civilne poroke. Deluje tako, da najprej odgovorite na nekaj preprostih vprašanj in nato vam vodič poda spisek vseh potrebnih dejavnosti, ki jih morate opraviti ali pred ali po poroki, da boste imeli vse urejeno kot se pričakuje od vas.

poroka-na-dvorcu-statemberg

Poroka je res eden najlepših obredov v naši družbi in vse prevečkrat postane to dan, ko je na ženinu in nevesti preveč pritiska. Zato vam polagam na dušo, pravočasno se pripravite in organizirajte vse tako, da boste na poročni dan mirni in sproščeni. To naj bo dan, ko boste ob svojem partnerju in boste mislili le na njega in na vajino skupno srečo! Takšen sproščen in intimen dan vam bodo organizirali če se boste odločili za poroko v vili Široko.

Seveda je odlična izbira za vse, ki ne uživajo v organiziranju, tudi organizator porok, ki bo namesto vas poskrbel za vse detajle!

Če potrebujete poročnega fotografa za vajino civilno poroko ali pa kar za celodnevno poročno fotografiranje lahko najdete ponudbo v ceniku poročnega fotografa na moji strani.

ZADNJE OBJAVE

Imate idejo za temo na blogu? Pišite mi preko kontaktnega obrazca!

Obstaja pa tudi moja ne-poročna fotografska stran. V času, ko nisem na poroki večinoma razmišljam o naravi, dobri hrani, potovanjih… Imam srečo, da sem svojo strast povezal s svojim poklicem. Začelo se je tako, da sem se najprej vpisal na študij fotografije na VIST-u v Ljubljani in tam pridobil naziv diplomiran fotograf. Z leti pa vse svoje strasti povezujem s fotografijo kar lahko vidite tudi tukaj.