POROKA NA PROSTEM

TO SO NAJVEČJE PRENOSTI, KI JIH BOSTA IMELA ČE JE V VAJINIH SANJAH POROKA NA PROSTEM!

Prilagodljivo številu svatov

Možnost cerkvene poroke na lokaciji

Nešteto fotografskih lokacij

Več lokacij za civilno poroko

Ceno poroke lahko prilagodita vajinim željam

Možne rešitve v vseh vremenskih pogojih

Več svobode pri izbiri stila oblačenja

Poroka na prostem je vedno bolj pogosta izbira

Poroka na prostem je vedno bolj pogosta izbira mladoporočencev v Sloveniji. Nekaterim poročnim ponudnikom je ta trend bolj všečin se mu z velikimi koraku tudi približujejo. Konec koncev je del poročne ponudbe nastal izključno zaradi porok na prostem. Recimo povečana ponudba šotorov je v poročni industriji povezana prav s tem, da lahko nevesta in ženin neglede na vremenske razmere načrtujeta poroko na prostem tudi že več mesecev vnaprej. Podobno se je tudi catering ponudba prilagodila lokacijam, ki jih pari izbirajo, kot tudi dekoracija, animacija in konec koncev tudi matičarji ter upravne enote brez katerih civilnih porok sploh nebi bilo.

Kaj vse najdete v zapisu o poroki na prostem

poroka-na-prostem (7)

Kaj pa so pasti in tudi prednosti organizacije poroke na prostem?

Meni kot poročnemu fotografu je iz vseh zornih kotov takšna poroka zelo pri srcu! Biti zunaj pod milim nebom v družbi vaših najbližji in prijateljev ter ob tem uživati v lepem ambientu, ki nam ga lahko pripravi samo narava, je res odlična ideja. S takšno idejo se prav gotovo poigrava večina mladoporočencev. Kaj pa so pasti in tudi prednosti organizacije poroke na prostem?

Izbrati prave ponudnike za vajino poroko je izrednega pomena. Verjamem, da sta me preko spletne strani že spoznala do te mere, da sta začutila mojo navdušenost nad porokami in fotografiranjem le teh! Če vaju zanima tudi moja ponudba vaju vabim, da si s klikom na gumb cenik poročnega fotografiranja pogledata tudi mojo ponudbo!

poroka-na-prostem (1)

Izbira lokacije za poroko na prostem

Ravno izbira lokacije je tista, ki veliko parov pripelje do ideje, da tudi poroka na prostem ni zgrešena zamisel. Lepo urejena restavracija ali pa posebno dekorirana dvorana, kot tudi dvorci in gradovi, ki jih v Sloveniji res ne primanjkuje, so še vedno klasična izbira slovenskih poročnih parov. 

Ampak vse te lokacije vam ne morejo ponuditi prostranosti, svobode in ambienta, ki vam ga narava ponuja vsak trenutek. Prav zato se vedno več parov odloča za poroko na prostem. Primorska obala, prelepa slovenska jezera, travniki in hribi Gorenjske, vinogradi Goriških brd ali Slovenjskih Konjic, Kras s svojimi kamnitimi hišami in griči Goričkega ali Logarska dolina. Vse te lokacije nosijo s seboj zgodovino in unikatnost zaradi katerih so odlična izbira za poroko na prostem. Ko pa razmišljamo o takšnih sanjskih poročnih lokacijah za poroko na prostem pa ne smemo pozabiti na prilagojeno organizacijo poroke

Ena od pomembnih točk pri organizaciji je vprašanje ali bi se poročili pod milim nebom ali v šotoru, ki vam ga lahko postavijo na skoraj vsaki lokaciji. Če se želite poročiti tudi cerkveno je velika prednost lokacije tudi bližine cerkve kjer se želite poročiti. Vsekakor je dobro, da so vse lokacije poročnega dne čim bližje ali da je kar vse na eni lokaciji, ker predolga in naporna vožnja lahko svate preveč utrudi.

10 najboljših slovenskih
poročnih lokacij na prostem

Poročni fotograf za vajino poroko na prostem

porocni fotograf

Še preden vama pobližje predstavim in približam organizacijo poroke na prostem se vama želim predstaviti!

Sem Goran Vadlja Kamenjašević in sem poročni fotograf že vrsto let. Že med študijem fotografije sem začel fotografirati poroke, do danes pa sem jih fotografiral preko 200. Najbolj uživam v spontanih in sproščenih porokah. To pa zato, ker je tudi moj slog fotografiranja posvečen spontanim trenutkom in ljubezni na poročni dan!

Če želita ponudbo poročnega fotografiranja mi pišita na info@goranvk-wedding.com ali preko kontaktnega obrazca!

Poroka na prostem v hotelu piran

V hotelu Piran vam lahko vašo poroko na prostem organizirajo neglede na to, da boste imeli urbano poroko. V Piranu se lahko pod zvezdami poročite kar na terasi hotela Piran.

Poroka na prostem v Panonski vasi

Panonska vas je s svojo lego in okolico popolna za poroko na prostem. Civilni obred že v vsakem primeru predlagajo zunaj če pa se dogovorita pa lahko tudi pogostitev pripravijo zunaj.

Poroka na prostem v Galeriji Okusov

V Galeriji Okusov imajo eno najbolj spektakularnih poročnih kulis za organiziranje poroke na prostem. Pod krošnjami dreves v baročnem parku dvorca Novo Celje vam z vrtnimi lučkami pričarajo čaroben ambient za poroko v Galeriji Okusov.

Poroka na prostem v Villi Fabiani

Villa Fabiani je znana po svoje “modernem” rustikalnem videzu! Je definitivno ena najbolj zaželenih poročnih lokacij v Sloveniji. Verjetno tudi zaradi tega ker so sposobni pripraviti poroko pod zvezdami pa vseeno zagotovijo vrhunsko kulinarično izkušnjo.

poroka-na-prostem (3)

Tudi lokacije z obema možnostma so lahko zanimive

Ker poroko načrtujemo nikakor ne moremo predvideti vremena. Zato so lahko zanimive tudi poročne lokacije, ki ponujajo tako poroko na prostem kot tudi v zaprtih prostorih. Ali pa vam celo ponudijo del določen del poroke na prostem kot je to recimo na poroki v Rimskih termah. Tukaj lahko imate civilni poročni obred tudi v prekrasnem Livada parku ali pa na terasi pred hotelom. Zvečer pa se dogovorite, da vam pogostitev in poročno zabavo pripravijo v eni od dvoran.

rimske-terme-poroka (11)

Poročni šotori za poroko na prostem

Seveda se je potrebno zavedati, da je poroka na prostem brez možnosti strehe nad glavo precej tvegana izbira. Predvsem zaradi narave organizacije poroke, ki se začne že vsaj nekaj mescev če ne kar celo leto pred poročnim dnem. V Sloveniji imamo velik nabor podjetij, ki se ukvarjajo s postavitvijo prireditvenih šotorov. Oblika predvsem pa dekoracija le teh pa nikakor ne spominja več na vaške veselice, kjer so šotori dokaj priljubljeni. Poročni šotor vam lahko opremijo v rustikalnem, tradicionalnem, modernem in še mnogih drugih stilih. Praktično je omejitev le vaša domišljija in seveda tudi znesek, ki ga boste namenili za organizacijo poroke.

Ples je ena najpomembnejših točk na poročnem dnevu. Tudi pri tem ponudniki poročnih šotorov nikakor ne pozabijo na pomembnost kvalitetno položenih talnih panel oz. lesenih tal. Tla lahko po vaši želji dekorirajo tudi s filcem, da se bodo vaši svati počutili kar se da lepo.

Pomembno pri organiziranju poroke na prostem je tudi dejstvo, da bo potrebno postaviti elegantno restavracijo oz. omizje in stole, ki bodo v stilu vaše poroke na lokaciji, ki je lahko tudi dokaj nepraktična.
Veliko ponudnikov poročnih šotorov vam lahko ponudi tudi ostalo poročno dekoracijo. Recimo vaze, zavese, stropne zavese, lestence, catering opremo in verjetno še kaj na kar se tudi jaz nisem spomnil.

Poročni šotori so uporabljeni tudi na epskih poročnih lokacijah. Na veliko teh lokacij zaradi spomeniškega varstva ali pač zaradi pomankanja prostora ne morejo gostiti večjega števila gostov. Zato so se znašli tako, da imajo za pogostitev in zabavo postavljen poročni šotor. Če se odločite za poroko na dvorcu Štatenberg boste imeli za eno od možnosti tudi res lepo urejen poročni šotor z pogledom na dolino. 

Ponudniki poročnih šotorov

porocna-zabava-na-prostem

...da je potrebno poroko izven uradnih prostorov ali uradnih ur upravne enote prijaviti vsaj 45 dni pred želenim datumom....

poroka-na-odprtem

Civilna poroka na poroki na prostem in dovoljenja, ki jih potrebujete

Civilna poroka oziroma civilni obred na poroki na prostem je po zadnji prenovitvi zakonov možen. Je pa to predhodno treba na upravni enoti, kjer se boste poročili, sporočiti. Že takrat je najbolje povprašati, kaj vse je potrebno pripraviti za civilno poroko na prostem in za kaj bodo poskrbeli na upravni enoti. Poleg samoumevnih mize in stolov, kjer boste sedeli s pričami, je pomembno razmisliti ali bodo vsi svati slišali matičarja ali bi mu morali priskrbeti mikrofon. Na mizi mora biti podstavek za prstana, cvetlični aranžma in zastava, ki je simbol države. Dostikrat je zraven tudi občinska zastava.

Še ena pomembna informacija je tudi, da je civilni obred v uradnih prostorih upravne enote zastonj. Medtem, ko je za civilni poročni obred na poljubni lokaciji potrebno doplačati. Prav tako je zakonsko določeno, da je potrebno poroko izven uradnih prostorov ali uradnih ur upravne enote prijaviti vsaj 45 dni pred želenim datumom. V primeru, da na vaši izbrani poročni lokaciji še ni bilo izvedene civilne poroke, je priporočljivo poroko prijaviti nekaj mesecev pred želenim datumom. To pa zaradi tega, ker si v tem primeru iz upravne enote želijo lokacijo pogledati preden potrdijo možnost obreda tam. Vam pa vsekakor morajo najkasneje v enem mesecu sporočiti svojo odločitev. Če imate še več vprašanj o civilni poroki lahko odgovore najdete v tem zapisu.

poroka-v-naravi

Catering za poroko na prostem

Brez dobre hrane tudi dobre poroke ni. Še pred rezervacijo želene lokacije vam predlagam, da se pogovorite s ponudnikom cateringa. Prostor za pripravo hrane, elektrika, voda in še kaj bi se našlo, so zelo pomembne informacije, ki jih bo ponudnik hrane moral izvedeti preden vam sestavi ponudbo. V skrajnih primerih se lahko prilagodijo do te mere, da se hrana pripravlja na ločeni lokaciji in se na poročni lokaciji naredi le postavitev na krožnike ter postrežba. V tem primeru je najbolje poiskati lokalne ponudnike, ki se bodo najlažje/najbolje prilagodili.

Nekaj izbranih in predvsem kvalitetnih
poročnih cateringov

poroka-na-prostem (4)

...Prav tako je čez cel dan potrebno zagotoviti dovolj osvežilne pijače, da bodo zvečer svatje še vedno polni moči in bodo lahko plesali daleč v jutro...

In še veliko podrobnosti na katere nebi bilo dobro pozabiti

Poleg vsega napisanega je še kar nekaj detajlov, na katere je pametno pomisliti. Recimo poroka na travniku bo dekletom z visokimi petami povzročala težave zato je priporočljivo priskrbeti čepke, ki jih lahko nataknejo na petke, da se jim ne bodo pogrezale v zemljo. Ker v Sloveniji večino porok poteka poleti ob visokih temperaturah je pametno poskrbeti za senco in tudi za sončno kremo, ki jo bodo lahko svati uporabljali. Prav tako je čez cel dan potrebno zagotoviti dovolj osvežilne pijače, da bodo zvečer svatje še vedno polni moči in bodo lahko plesali dolgo v jutro. Ali pa razmislite o tem, da namesto sladke mize raje naročite mizo z osvežilnim sadjem in sladoledom s katerim se bodo lahko svatje ohladili v najbolj vročih poletnih dneh.

poroka-na-prostem (6)

Nekaj poročnih lokacij iz mojega bloga, kjer se lahko tudi poročita na prostem

Ne pozabite pa niti na nasvete, ki bi jih upoštevali tudi ob klasični poroki. Veliko takšnih nasvetov boste našli v mojem poročnem blogu.

porocni-ples-zunaj

Če še vedno niste izbrali fotografa za fotografiranje poroke in iščete nekoga, sproščenega, ki bo ulovil vse najpomembnejše trenutke vašega poročnega dne pri tem pa bo skrbel, da bo kar se da neopazen, potem predlagam, da se spoznamo!
Preden se odločite in pišete preko kontaktnega obrazca vas vabim, da pogledate galerije porok, ki sem jih fotografiral.

ZADNJE OBJAVE

poroka-v-sloveniji-6

Gostilna za poroko

Organizacija poroke je lahko ena izmed najbolj vznemirljivih, a hkrati tudi zahtevnih nalog, s katero se soočajo zaročeni pari. Ena najpomembnejših odločitev, ki vpliva na celoten potek in vzdušje poročnega dne, je izbira prave gostilne. Gostilna ni le prostor, kjer bodo gostje uživali v hrani in pijači, temveč je tudi prostor, kjer se ustvarjajo spomini za vse življenje.
Kako torej izbrati popolno gostilno za poroko, ki bo zadovoljila vsa vaša pričakovanja?

preberite več »

Medeni tedni

Medeni tedni niso zgolj tradicija, ampak priložnost, da novopečena zakonca začneta svoje skupno življenje na čaroben in nepozaben način. Takšno potovanje omogoča parom, da se

preberite več »
cerkvena-poroka-custva

Cerkvena poroka

Cerkvena poroka je verski obred, ki paru omogoča, da svojo zavezo eden drugemu izrazi pred Bogom in cerkveno skupnostjo. Za razliko od civilne poroke, ki je pravno priznana formalnost pred državnimi institucijami, cerkvena poroka dodaja duhovno dimenzijo zakonski zvezi.

preberite več »
poroka-s-tujcem-porocni-prstani

Poroka s tujcem v Sloveniji

Zakonski in družbeni vidiki poroke s tujcem Poroka s tujcem prinaša tako zakonske kot družbene vidike, ki so pomembni za  razumevanje in uspešno načrtovanje poroke.

preberite več »
zaroka (2)

Zaroka

Zaroka je trenutek, ko ena oseba predlaga drugi, da skleneta zakonsko zvezo, običajno z vprašanjem “Ali se boš poročil/a z mano?”. To dejanje je ključni korak v razvoju partnerskega odnosa in pogosto predstavlja prehod od zmenkov in začetka zveze do formalne zaveze za skupno prihodnost.

preberite več »

Potrebujete poročnega fotografa? Pišite mi!

Obstaja pa tudi moja ne-poročna fotografska stran. V času, ko nisem na poroki večinoma razmišljam o naravi, dobri hrani, potovanjih… Imam srečo, da sem svojo strast povezal s svojim poklicem. Začelo se je tako, da sem se najprej vpisal na študij fotografije na VIST-u v Ljubljani in tam pridobil naziv diplomiran fotograf. Z leti pa vse svoje strasti povezujem s fotografijo.