Poroka na gradu

poroka na velenjskem gradu 007

Naj bo vajina poroka na gradu dan, ki si ga bosta zapomnila za vse življenje. Če je grajska poroka nekaj o čemer sta sanjala vse življenje imata srečo, da se bosta poročila v Sloveniji. Pri nas imamo res veliko gradov in dvorcev. Veliko izmed njih je še vedno zelo lepo ohranjenih in so poleg vsega kar vama bo grajska poroka prinesla tudi fenomenalni fotografski objekti. Torej z odločitvijo, da se poročita na gradu bosta osrečila tudi svojega poročnega fotografa. V tokratnem zapisu vama bom približal grajsko poroko in olajšal organizacijo poroke na gradu s svojimi izkušnjami.

Poroka na gradu

Grajska poroka za kraljevi zakon

Poroka na gradu je v Sloveniji, zaradi velike števila res lepo ohranjenih gradov, lepa izbira. Gradovi, ki so ohranjeni in so v zasebni ali pa državni lasti so kar po pravilu lepo zasnovani kot objekti za vse vrste dogodkov. Tako lastniki poskrbijo tudi, da si bosta lahko zaželela sprejem pri grofu in grofici in pa grofovo naznanilo zakoncev. Tudi pri pogostitvi so v veliko gradovih unikatni in imajo krožnike vsaj do neke mere aranžirane tako, da vaju bodo spominjali na grajske čase. Če bosta izkoristila vse prednosti grajske poroke vama kraljevi zakon vsekakor ne uide!

grajska-poroka (1)

Civilna poroka na gradu

Po mojih izkušnjah so najboljše tiste poroke, ki so dobro organizirane. V to spada tudi dobro premišljen izbor poročnih lokacij. Verjamem, da brez težav najdeta 3 lokacije po Sloveniji, ki so vama všeč in bi med njih lahko razdelila uradne dele vajine poroke (civilno poroko, cerkveno poroko in poročno zabavo). Neglede na to kako lepe in posebne so lahko vse te lokacije vama polagam na srce, da poročni dan organizirajta tako, da bosta tako vidva kot tudi vajini gosti čim manj na cesti. Vsi gradovi pri nas ponujajo tudi možnost izvedbe civilnega poročnega obreda. Veliko gradov pa je tudi takšnih, ki so del uradnih občinskih lokacij za civilno poroko. To pomeni, da v primeru, da se odločita za katerega od spodnjih vama ne bo potrebno plačati niti 170€ za poroko izven uradnega občinske prostora.

Gradovi, ki so del občinskih lokacij za poroko

poroka-na-gradu (1)

Cerkvena poroka na gradu

V Sloveniji so tudi gradovi, ki imajo ohranjene ali na novo oživljene grajske kapele. Nekaj od njih ima tudi možnost cerkvene poroke pri njih. Torej če bosta imela srečo in se bosta zaljubila v ravno pravi grad bosta lahko pri njih imela tako civilno in cerkveno poroko in kasneje tudi poročno zabavo! Spodaj sem naštel le nekaj takšnih za katere sem prepričan, da imajo grajske kapele, ki so v uporabi tudi za cerkvene obrede.

Gradovi, ki imajo grajske kapele in omogočajo cerkvene poroke na gradu

grajska-poroka (3)

Veličastne grajske dvorane za kraljevsko poročno slavje

V današnjem času se lahko vsaka dvorana, hala, šotor, ipd, okrasi tako, da je primerna za poročno slavje. Je pa vsekakor razlika če poskušamo nekaj hladnega in v začetku neprimernega preobraziti v lep estetski poročni prostor s unikatnim ambientom. Pri organizaciji grajske poroke oziroma slavja v grajski dvorani vama vsekakor ne bo potrebno skrbeti za unikatnost. Kaj je še lahko bolj unikatno kot poroka znotraj več sto let starih grajskih zidov prežetih z zgodovino in tradicijo? Lahko se vama zgodi, da v vsakem gradu ne bosta mogla narediti ravno vsakega detajla tako kot sta si ga zaželela, ker se moramo vsi zavedati, da to je naša zgodovina, ki jo je potrebno ohraniti. Pa vseeno kot sem že zgoraj zapisal bosta pa imela že pred poročno dekoracijo v grajskih dvoranah po Sloveniji unikatno osnovo, ki jo bo potrebno le še malo dopolniti, da bosta dobila sanjsko poročno lokacijo za vajin okus!

grajska-poroka (2)

Priložnost za edistvene poročne fotografije med poroko na gradu

Ko se enkrat poročni dan zaključi, ko zjutraj odplešeta še zadnji ples in se poslovita od zadnjih gostov vama od poročnega dneva ostanejo spomini. Spomini, ki vaju bodo celo življenje povezovali in greli vajina srca. Kako bolje shraniti spomine kot s poročno fotografijo? Poročna fotografija bo po končani poroki ostala z vama za vedno. Vedno, ko si bosta zaželela bosta lahko odprla poročno fotoknjigo in v njej našla najlepše detajle vajinega poročnega dne. Če bo poročni fotograf pravi za vaju in vajino poroko bosta ob pogledu na poročne fotografije tudi čez petdeset let čutila enako kot sta čutila na ta dan! Na poročnem fotografiranju pa je poleg vajine sproščenosti in izkušenosti ter iznajdljivosti fotografa pomemben tudi ambient v katerem se bosta fotografirala. Sam se težko spomnim boljšega ambienta kot ga ponuja pogled na več stoletij star grad, ali njegovo obzidje, razkošne sobane, mogočna vrata, neskončni pogledi na okoliške pokrajine in še in še. Torej strah, da po poroki na gradu nebi dobila brezčasnih poročnih fotografij je odveč.

poroka-na-gradu (2)

Najlepši Slovenski gradovi za poroko

Sam sem vedno znova očaran na spodaj naštetimi gradovi. Vsi ti gradovi nudijo neverjetne kulise. Jaz sem srečen, da sem sploh lahko tam in na nek način ustvarjamo novo zgodovino tako imenitnega objekta s svojo prisotnostjo. Če vemo, da so vsi ti gradovi v upravljanju restavracij ali družb, ki poskrbijo za krasen ambient, predvsem pa za neskončno kulinarično razvajanje se še toliko prej zaljubimo v njih. Naredita si organiziranje poroke zanimivo izkušnjo in se odločita za obisk vseh tistih gradov, ki so vama všeč. Če bo možno si rezervirajta tudi mizo in se pustita razvajati z izvirnimi krožniki izkušenih chef-ov. Mogoče si tako olajšata izbiro (ali pa vama bo še težje, ker vama bodo vsi všeč 😀)

Prenočitev na gradu

Našla bosta tudi gradove, ki ponujajo prenočitev. Veliko je takšnih, ki ponujajo manjše število sob v katerih bosta lahko po poroki na gradu prenočila vidva in vajini najbližji. To, da lahko vidva in vajini svati prespite na poročni lokaciji je velik plus za popolno poroko predvsem pa za popolno poročno zabavo. Če imata s svati ves čas v mislih, da boste morali po končani zabavi še voziti je to veliko breme in lahko precej umiri zabavo. Povprašajta po možnosti prenočitve, če nimajo te možnosti vama bodo dostikrat ponudili rezervacijo nekje v neposredni bližini in včasih celo prevoz. Dosti nastanitev ponuja tudi popuste za poročne goste tako, da povprašajta tudi po tem preden pripravita poročna vabila!

grajska-poroka (4)

Zaroka na gradu

Gospodje tudi zaroka je lahko dogodek, ki ga lahko organizirate na gradu. Lahko je del svečane večerje ali pa je le uvod v romantičen večer. Vsekakor je zaroka na gradu lahko odlična izbira v katero lahko vključite tudi organizatorja, ki bo pripravil vse potrebno, tako da vam ostane le še poklekniti in povedati svoje. Tudi fotografi se bomo z veseljem odzvali na takšno povpraševanje in nekje iz “grma” fotografirali presenečenje. Za tem pa seveda naredili še nekaj romantičnih fotografij novo zaročenega para!

Na Ljubljanskem gradu vam z veseljem pomagajo organizirati zaroko na njihovem gradu. To sem ugotovil medtem, ko sem fotografiral in kasneje tudi napisal blog o poroki na Ljubljanskem gradu.

poroka-na-gradu (1)

Galerija poročnih fotografij iz porok na gradu

004-grad-strmol-poroka (1)

Poroka na gradu Strmol

Edinstven ambient pred kratkim obnovljenega gradu Strmol do 50 gostov Možnost cerkvene poroke v bližini Izjemne fotografske lokacije Nepozabna kulinarična izkušnja Več lokacij za civilno

Preberita več »
grad-tustanj-poroka-fotografiranje-ob-soncnem-zagodu

Poroka na gradu Otočec

Grad Otočec poroka na otočku sredi Krke od minimalno 12 do praktično neomejenega števila gostov Možnost cerkvene poroke v bližini Unikatne fotografske lokacije Možnost poročne

Preberita več »
grad-tustanj-poroka-porocni-par-brez-barvna-fotografija

GRAD BOGENŠPERK POROKA Grad Bogenšperk poroka z renesančnim pridihom Na zunanjih lokacijah je možno večje število gostov Možnost cerkvene poroke na lokaciji Več fotografskih lokacij

Preberita več »
grad-sneznik-poroka-soncni-zahod

Grad Snežnik poroka

Grad Snežnik je eden najlepših gradov v Sloveniji. Z njim upravlja Narodni muzej Slovenije in je bil pred kratkim obnovljen. Na gradu Snežnik je možno

Preberita več »
grad-zaprice-poroka-zenin-in-nevesta-gresta-proti-oltarju

Grad Zaprice poroka

Poroka na gradu Zaprice z izjemnimi pogledi na staro mestno jedro Kamnika. Če si želita grajske poročne izkušnje bo grad Zaprice za vaju popoln izbira.

Preberita več »

Na mojem blogu najdete dosti nasvetov za organiziranje poroke, kot tudi izkušnje iz preteklih porok. Mogoče je ravno sedaj pravi čas, da začnete nabirati koristne podatke o organizaciji poroke in si tako olajšate delo ko boste enkrat prišli bližje svojemu datumu.

Najboljše Slovenske grajske poroke: poroka na gradu Tuštanj, poroka na gradu Zaprice

ZADNJE OBJAVE

Imate idejo za temo na blogu? Pišite mi preko kontaktnega obrazca!

Obstaja pa tudi moja ne-poročna fotografska stran. V času, ko nisem na poroki večinoma razmišljam o naravi, dobri hrani, potovanjih… Imam srečo, da sem svojo strast povezal s svojim poklicem. Začelo se je tako, da sem se najprej vpisal na študij fotografije na VIST-u v Ljubljani in tam pridobil naziv diplomiran fotograf. Z leti pa vse svoje strasti povezujem s fotografijo kar lahko vidite tudi tukaj.