Poroka na gradu Tuštanj

Če si želita edinstvene poroke v grajskem ambientu bo poroka na gradu Tuštanj prava izbira za vaju. Grad bosta našla v vasi Tuštanj, ki je v neposredni bližini Moravč. Iz Ljubljane bosta imela le 30 minut vožnje.

Grad je v zasebni lasti in lastika sta vložila veliko energije v njegovo oživitev, kar se tudi pozna ob obisku. Organizirajo razne dogodke, poleti tudi koncerte. Največji del njihove dejavnosti pa so poroke.

Poleg izjemne lokacije, saj so skoraj natančno v sredini Slovenije imajo še kar nekaj prednosti, ki vaju bodo definitivno prepričale, da jih umestita na ožji spisek poročnih lokacij. Grajski ambient, prilagodljivost lastnikov, več možnih lokacij znotraj gradu za poroko, možnost cerkvene poroke in tudi možnost zabave so le največje prednosti poroke na gradu Tuštanj.

Dobro ohranjen grad z izjemnimi zbirkami, umeščen v lepo naravno okolje je kot popoln tudi za poročno fotografiranje. Sam poznam nešteto raznolikih fotografskih kotičkov na gradu in v okolici in ravno zato sem kot poročni fotograf presrečen ko sem del poroke na gradu Tuštanj. Če še iščete poročnega fotografa vaju si lahko pogledata tudi mojo ponudbo fotografiranja v ceniku poročnega fotografiranja.

poroka-na-gradu-tustanj-porocna-obleka

Poroka na gradu Tuštanj

Na gradu Tuštanj na leto gostijo tudi do 60 porok. Pravijo pa, da je njihovo glavno vodilo, da se individualno posvetijo vsakemu paru posebej. Ko sem to izvedel sem si rekel grad Tuštanj pa moram uvrstiti v najbolj priljubljene poročne lokacije. Individualna obravnava je nekaj kar prepogosto manjka pri organizaciji poroke je pa nujno potrebno. Že jaz kot poročni fotograf sem se naučil, da si vsak par po svoje predstavlja največji dan v njuni zvezi. Sam se brez izgovorov tudi držim tega, da na vsaki poroki začnem pisati novo unikatno zgodbo in zato sem srečen če tako delujejo tudi ostali ponudniki s katerimi delam.

Posebnost poroke na gradu Tuštanj je poleg klasične poroke tudi organizacija grajske poroke. Tukaj res poskrbijo za detajle na katere bi se ostali, ki nismo tako blizu tej veličastni več stoletij stari stavbi, pozabili. Organizirajo sprejem z grajsko stražo, pozdrav grofa in grofice, na grad vaju bo popeljala prava dunajska kočija, zaigrajo pa vama lahko leseni rogisti s fanfarami.

Ker sta zakonca Pirnat, ki sta lastnika gradu, glasbeno zelo dejavna tudi pri porokah na gradu dajeta poudarek na glasbi. Po obredu vama bo operni pevec zapel napitnico iz opere Traviata.

grad-tustanj-poroka (1)

Prednosti grajske poroke

To je so največje prednosti poroke na gradu Tuštanj:

Zame je definitivno največja prednost to, da lahko vse od prvega do zadnjega protokolarnega dogodka organizirata na eni lokaciji. Ko doživiš več in več porok, pri kateri se čez dan voziš tudi po več ur, hitro ugotoviš, da je velika prednost, da si čez celoten poročni dan na eni lokaciji.

Tudi pester izbor lokacij za civilni obred je dobrodošla prednost. Tako bosta našla kaj zase neglede na to če bi se raje poročila v notranjosti gradu, v atriju gradu ali na odprtem v grajskem vrtu.

grad-tustanj-poroka-porocni-par-brez-barvna-fotografija

Grajsko poročno fotografiranje

Poročno fotografiranje je sestavljeno iz dveh pomembnih delov. Sam se fotografiranja celotnega poročnega dne lotim na dokumentaren način. To pomeni, da dogajanje zelo pozorno spremljam in tako dokumentiram spontane trenutke, ki se zgodijo sami po sebi. Ta del poročnega fotografiranja je zelo pomemben za obujanje spominov in za pristno doživljanje vajine poroke preko poročne fotoknjige tudi čez leta in celo desetletja.

Poleg dokumentarnega fotografiranja pa najbolj uživam v portretnem fotografiranju neveste in ženina. Tiste minute, ki so namenjene umetniškemu ustvarjanju poročnega fotografa meni pomenijo največ in so mi tudi prinesle največ prepoznavnosti. Ta del pa je v veliki meri ravno nasprotje dokumentarnemu beleženju poročnega dne. V tem času večina parov potrebuje malce navodil in inspiracije, da se lažje sprostijo in pozirajo za svoje poročne fotografije. Čeprav se dobro znajdem v vsaki situaciji pa je na tako raznolikih in pestrih lokacijah prežetih z zgodovino to veliko lažje. Če imam toliko možnih lokacij za fotografiranje para kot na gradu Tuštanj je tudi fotografiranje para popolnoma brez stresa.
Najboljše lokacije za fotografiranje poročnega para na gradu Tuštanj:

Zaradi tako lepih lokacij in sproščenih poročnih parov, ki so z menoj uživali na fotografiranjih sem v letu 2020 bil izbran med 100 najboljših poročnih fotografov na svetu! Z veselje bom tudi vajin poročni fotograf.

grad-tustanj-poroka-sprehod-porocnega-para

Civilna poroka na gradu Tuštanj

Grad Tuštanj je uradni prostor za sklepanje zakonske zveze v Sloveniji. To pomeni, da ste oproščeni stroškov do upravne enot, ki bi znašali 170€. Že to je ena od prednosti za izbiro grada za vajino poroko.

Izbirata lahko med tremi lokacijami za civilno poroko:

Ta raznovrstnost zagotavlja, da bo skoraj vsak par našel pravo lokacijo zase znotraj gradu Tuštanj. Prav to pa sta lahko prepričana, da vama tudi slabše vreme ne more prekrižati načrtov, saj lahko v vsakem trenutku poroko prestavijo za zidove gradu.

Cerkvena poroka na gradu Tuštanj

Grad Tuštanj ima na posestvu, takoj ob gradu, tudi kapelo. To pomeni, da lahko tudi cerkveni obred organizirata na gradu. Če pa si želita cerkvene poroke v cerkvi pa se lahko poročita v cerkvi na Hribcah ali v Moračah.

Poročna zabava na gradu

Poročno zabavo na gradu Tuštanj lahko imata v notranjosti gradu, v atriju ali na grajskem vrtu. Vsekakor je prednost to, da tudi če se odločita za poroko v atriju grada imata rezervni načrt v notranjih sobanah gradu. Na grajskem vrt pa vama tako ali tako postavijo poročni šotor. Razen če bosta sama seveda navijala za poroko pod milim nebom.

Poleg samega ambienta je izbira lokacije za poročno zabavo na gradu Tuštanj pomembna tudi zaradi kapacitete gostov, ki jih lahko sprejmejo na določeni lokaciji. V notranjosti gradu lahko postavijo omizje za do 70 gostov medtem ko lahko zunaj na grajskem vrtu gostita kar 120 gostov.

Lokacije za poročno zabavo na gradu Tuštanj:

grad-tustanj-poroka-fotografiranje-ob-soncnem-zagodu

Cena poroke na gradu Tuštanj

Najprej bom začel z najbolj očitno prednostjo cene poroke na gradu Tuštanj. Ker je grad del uradnih lokacij za sklepanje civilnega zakona vama ne bo potrebno na UE plačati 170€, da bosta matičar in uradna oseba prišla na izbrano lokacijo.

Če se odločita le za civilno poroko na gradu Tuštanj in bi želela najeti poročno dvorano vaju bo to stalo 300€.

Če pa se odločita, da bo cel vajin poročni dan na gradu Tuštanj in bosta želela najeti cel grad bosta za to morala kontaktirati lastnika. Je pa to definitivno prednost, ker vam lastnik tako zagotavlja intimo in poroko ter poročno zabavo samo v krogu vajinih gostov. Če se odločita bodo tudi za poročno pogostitev poskrbeli na gradu Tuštanj pa se cena menija začenja pri 30€. Seveda je to odvisno od števila gostov, od želenih menijev, od vrste postrežbe itd.

Bolj natančne cene bosta izvedela ob obisku gradu. Za osnovne smernica pa vama lahko pomagajo te cene:

grad-tustanj-poroka (7)

Zadnje objave na mojem blogu

Če vaju zanimajo še ostale možnosti za poroko na gradu si lahko pogledata zapis Poroka na gradu Zaprice, zapis o poroki na gradu Snežnik, zapis grad Bogenšperk poroka in grad Strmol poroka. V srcu Dolenjske na otočku sredi reke Krke si lahko organizirata poroko na gradu Otočec.