KAKO IZBRATI POROČNEGA FOTOGRAFA

Do konca zapisa se bom posvetil prav vsem naštetim temam in vam skozi njih pomagal pokazati pravo pot do izbire popolnega poročnega fotografa.

Kaj so stvari, ki jih morate vedeti še preden sploh v google vpišete poročni fotograf? Kaj so najpomembnejše lastnosti poročnega fotografa?
Verjetno imate ogromno podobnih vprašanj kot so ta napisana zgoraj. Z veseljem bi vam dal direkten odgovor na vsa ta vprašanja ampak ne verjamem, da obstaja! Res je da je danes izbira fotografov ogromna. Ampak še večja kot je izbira fotografov je paleta poročnih parov in vaših želja. Ravno zato, ker ima vsak par svoje želje ne morejo biti odgovori na vsa vprašanja o izbiri poročnega fotografa čisto direktni. Vam pa obljubim, da boste do konca tega bloga veliko bolj pripravljeni na iskanje popolnega poročnega fotografa za vas in ga boste našli v veliko krajšem času in brez težav!

poroka v hotelu plesnik 020

IZBIRA POROČNEGA FOTOGRAFA NAJ BO PRIJETEN DEL PRIPRAV NA POROKO

Čeprav zna biti organizacija tako velikega in pomembnega dogodka kot je poroka naporna morate sami poskrbeti, da boste v njej lahko uživali. To boste najlažje storili tako, da boste pravočasno začeli s pripravami in da se boste pravilno pripravili na iskanje najboljših ponudnikov!

Do konca zapisa se bom posvetil prav vsem naštetim temam in vam skozi njih pomagal pokazati pravo pot do izbire popolnega fotografa za vajino poroko.

civilna-poroka (21)

ODNOS DO PARA

Seveda obstajajo fotografi, ki so ravno začeli svojo poslovno pot in tudi takšni, ki so na njej že desetletja. Prav tako obstajajo fotografi, ki so nagrajeni za svoje poročne fotografije in tudi takšni, ki se za nagrade in natečaje sploh ne zmenijo. So tudi fotografi, ki so se svojega poklica naučili skozi uradno šolanje in takšni, ki so svojo ljubezen do fotografije razvili iz hobija. Čisto vsem fotografom pa mora biti skupno eno in to je da odnos do para mora biti vedno na najvišjem nivoju

Jaz že s prvim sporočilom, ki ga pošljem paru začnem graditi odnos, ki v veliki večini traja še leta po poroki. Dober odnos je temelj za sproščeno sodelovanje in spontano fotografiranje, ki si ga predvsem na poročni dan želijo vsi pari! Dober odnos s parom fotografu odpre pot tudi do pristnega odnosa s svati in tako nastanejo pristne fotografije, ki bodo priklicale solze sreče na obraz ženina in neveste tudi leta po poroki.

porocni-blog-gvkw-009

STIL FOTOGRAFIRANJA

Koliko fotografov toliko stilov fotografiranja. Nekateri radi fotografirajo z naravno svetlobo in se bolj posvetijo paru in njunim emocijam ter tako povedo zgodbo njunega poročnega dne. To so dokumentarni fotografi. Spet drugi so mojstri v postavljanju luči in bliskavic in si sami naredijo svetlobne pogoje v katerih prikažejo zgodbo takšno kot jo vidijo oni. Našli boste tudi pripovedne fotografe, ki skozi celotno poroko skrbijo, da bo serija fotografij, ki vam jih bodo oddali čim bolj povezana in bo zavita v zgodbo vašega poročnega dne skozi njihove oči.

Na vas pa je, da si vzamete čas in fotografe, ki ste jih našli spoznate preko njihovih spletnih strani. Preglejte galerije porok, ki jih imajo objavljene in hitro boste ugotovili, da boste začeli delati selekcijo med njimi. Ne glede na to, da se boste za fotografa odločili zaradi njegove odlične sposobnosti pripovedovanja zgodbe, ne pozabite na to, da mu morate povedati tudi svoje želje. Komunikacija vas bo najbolj približala izbiri popolnega fotografa. Povejte svoje želje in vprašajte če je fotograf to že kdaj delal oziroma če mu to odgovarja.

Naj vas na tej točki vas povabim, da pregledate tudi galerije porok, ki sem jih sam fotografiral. Poroke fotografiram že od leta 2014 in skozi moje izkušnje vam bom tudi v naslednjih odstavkih poskusil olajšati iskanje poročnega fotografa!

Zopet poglejte več primerov, razmislite o tem kakšno dekoracijo boste imeli na poroki, kakšna bo tema vaše poroke, kje se boste poročili in vse to potem povežite s stilom obdelave poročnih fotografij.

STIL OBDELAVE FOTOGRAFIJ

Vsi se kdaj ujamem v primežu Pinteresta ali ostalih spletnih aplikacij, kjer lahko najdemo neskončno idej. Že samo če odpremo takšno aplikacijo in se vanjo vpišemo s svojim uporabniškim imenom bomo hitro ugotovili kakšen stil nam je všeč. Je pa pri obdelavi fotografij eno dejstvo in sicer to, da nikakor ni dobro izbirati ekstremov. Sploh poročne fotografije boste gledali čez leto, dve, deset, dvajset in tako naprej. No ko jih vi ne boste več gledali bodo v njih svojo družino spoznavali vaši otroci in vnuki. V vsem tem času pa se bo stil obdelave fotografij skoraj zagotovo nekajkrat zamenjal. Zato izbirati poročnega fotografa samo zato ker ima trendovski stil obdelave ni pametno. Zopet poglejte več primerov, razmislite o tem kakšno dekoracijo boste imeli na poroki, kakšna bo tema vaše poroke, kje se boste poročili in vse to potem povežite s stilom obdelave poročnih fotografij

Sem pa že dostikrat slišal: “nisva se odločila za tega fotografa, ker on fotografira s fotoaparatom, ki dela sprane barve”. No to nikakor ne drži. Seveda fotoaparati v današnjem času nikakor ne določijo barvnega stila fotografiji že ob pritisku na sprožilec. Za razliko od časov ko so analogni fotoaparati svetlobo zapisali na točno določen film in je vrsta filma do neke mere že določala tudi reprodukcijo barv, pa danes vsi fotografi fotografirajo v načinu, ki jim omogoča, da kasneje v programih za obdelavo fotografij obdelajo fotografije po želenem stilu. Torej če vam bo všeč stil fotografiranja ne pa tudi stil obdelave fotografij lahko vedno fotografu pokažete kakšno fotografijo, ki je vam všeč in ga vprašate če je možno stil obdelave malo prilagoditi vajinim željam. Torej zopet smo na komunikaciji. Vprašajte vse kar vas zanima, če je fotograf izkušen in če je fotografiral že večje število porok vam bo definitivno znal ponuditi rešitev!

civilna-poroka (19)

FOTOGRAFSKO ZNANJE

Fotografija je ena od branž pri katerih ni potrebno dokazovati svojega znanja preden lahko začnemo prodajati svoje storitve. To pomeni, da boste našli fotografe, ki so začeli fotografirati pred kratkim in so se že odločili podati na poslovno pot v fotografiji. Seveda s tem ni nič narobe je pa pomembno, da vam to povejo in da se vi sami lahko odločite med dejstvi, ki jih poznate o fotografih. Dobro je vedeti, da z osnovnim fotografskim znanjem se bo v dobrih pogojih vsak fotograf znašel in bo naredil fotografije s katerimi bo večina ljudi zadovoljna. Težava nastopi takrat, ko so pogoji slabši in ko je potrebno dodatno znanje, da lahko zajameš trenutek takšen kot je. Poroka pa je zahteve poligon za učenje. Cerkveni obred zna biti relativno težaven ker je v cerkvah dostikrat temno ali pa uporabljajo dodatne luči, ki so popolnoma drugačnih barvnih temperatur kot tista svetloba, ki posveti skozi prelepe barvne cerkvene vitraže. Pa tudi prehod iz relativno temne cerkve na večinoma sončno zunanjost kjer vaju bodo zasuli z rižem je nov izziv za fotografa. Takšnih momentov je ogromno in fotograf se mora naučiti prilagajati na takšne situacije. Zato ga dobro izprašajte, da boste ugotovili ali bo na vaši poroki šele pridobival znanje ali ste lahko mirni ker veste, da je že izkušen v svojem delu.

porocni fotograf 011

Sam sem se že pred leti odločil, da bom svojo fotografsko navdušenost povzdignil na profesionalno raven tako, da bom končal izobraževanje in bom diplomiral iz fotografije. Takšen pristop mi daje širino o kateri nisem niti mogel sanjati pred študijem. Poznavanje raznih fotografskih tehnik in fotografov iz zgodovine mi je odprlo nove možnosti za kreativno izražanje. Prav tako pa sem svoje tehnično znanje izpilil, ker je zelo pomembno, da fotograf ne zmrzne v najtežjih situacijah. Več o meni in moji poti si lahko preberete tukaj POROČNI FOTOGRAF.

Intimna poroka v Mariboru 028

IZKUŠNJE V POROČNEM FOTOGRAFIRANJU

O tem sem dosti napisal v prejšnjem odstavku. Pa vseeno bom zgodbo še malce razširil. Verjamem, da si vsi na svoji poroki želimo fotografa, ki bo nasmejan, sproščen in miren ko bo to potrebno. Vse to je pogojeno s tem, da se fotograf zaveda, da ve kaj dela, si zaupa in svoje fotografske funkcije opravlja popolnoma avtomatizirano. Tako se lahko posveti vam in vašim svatom, se lahko z vami smeji in med tem ujame trenutke, ki bodo vašo poroko shranili v najlepši luči še za vaše otroke, vnuke…

Prav tako bo izkušen fotograf poznal veliko poročnih lokacij in se bo brez težav prilagodil določeni lokaciji. Poznal bo tudi način dela na določeni lokaciji in se bo lahko dogovoril z organizatorjem o najboljših trenutkih za pomembne dogodke kot so skupinska fotografija, individualno fotografiranje, prvi ples, razrez torte, itd… Zavedati se morate, da je na poročni dan v večini primerov ravno fotograf tisti, ki je največ z parom in ki bo lahko s svojimi izkušnjami pomagal tudi v kakšni situaciji, ki ni tesno povezana z njegovim delom.

Sam recimo zelo rad fotografiram zimske poroke in zato se na takšnih znajdem še toliko bolje kot kateri drug fotograf, ki so mu takšni pogoji bolj tuji.

Sam sem se odločil, da bom svoje poročne pakete transparentno pokazal že na spletni strani...

CENA POROČNEGA FOTOGRAFIRANJA

Za konec pa še tema, ki je dostikrat ena najpomembnejših: cena poročnega fotografiranja. Dejstvo je, da je fotograf z znanjem in izkušnjami tudi bolj samozavesten pri postavljanju svoje cene. Kar pa ne pomeni, da bo ta cena zato tako visoka, da bo dosegljiva samo izbranim parom. Nekateri fotografi se raje odločijo za zmerno ceno in tako poskrbijo, da bodo fotografirali več porok in tako dobili več referenc in več odličnih poročnih fotografij za oglaševanje. Spet drugi fotografi pa se raje odločijo, da postavijo svojo ceno višjo in tako fotografirajo manj porok ampak se tem porokam bolj posvetijo.

Tudi poročni fotografi imamo svoje sanje in želje povezane s stilom poroke. Nekateri imajo raje poroke v hribih, nekateri morske poroke, spet drugi imajo radi velike poroke medtem, ko nekateri imajo raje majhne poroke kjer sta ženin in nevesta edina udeleženca. Tudi takšne podrobnosti napišite fotografu v prvo sporočilo in poskusite navdušiti fotografa, mogoče si bo vašo poroko še posebej želel fotografirati in se boste lahko dogovorili za kakšno ugodnost.
Sam sem se odločil, da bom svoje poročne pakete transparentno pokazal že na spletni strani, ker se zavedam koliko dela imate z organizacijo celotne poroke in vam hočem to delo vsaj malo olajšati. Verjamem, da je takšen način najlažji za vas pare, ki iščete med nešteto ponudniki in pri redko katerem veste kakšna bo vaša investicija za njihove storitve. Moje pakete poročnega fotografiranja lahko najdete tukaj CENA POROČNEGA FOTOGRAFIRANJA.

civilna-poroka (12)

POVZETEK

Vsekakor si sami ustvarite idejo kaj si želite od poročnega fotografa in kakšen stil je vam pisan na kožo. Ko boste enkrat točno vedeli kaj je tisto kar si vi želite bo veliko lažje zožiti izbor fotografov. Takrat je čas, da razmislite o vprašanjih, ki se vam še vedno porajajo. Najbolje, da že kar prva sporočila izbranim fotografom izkoristite tudi za to, da jim postavite ta najbolj pereča vprašanja. Skozi njihove odgovore in rešitve boste hitro lahko dojeli kdo je tisti, ki je v poslu poročne fotografije že leta in mu lahko mirno zaupate odgovorno nalogo fotografiranja vašega poročnega dne. Ko boste tudi skozi sporočila izbor še bolj zožili pa si vzemite čas in tiste najboljše kandidate še spoznajte v živo. Hitro boste vedeli s kom ste se ujeli, kdo je tisti ob katerem se počutite sproščeno. Tako bo izbira preprosta in popolne poročne fotografije bodo zagotovljene.

Da boste vedeli kdo stoji za tem člankom se vam čisto za konec še predstavim. Sem Goran Vadlja K. iz Orehovice pri Izlakah. S poročno fotografijo se ukvarjam že šesto leto in v teh letih sem osrečil že preko 150 parov. Svojo fotografsko pot sem začel kot hobi fotograf, ki je užival predvsem v nočni fotografiji in posebnih učinkih, ki sem jih lahko dosegel s fotoaparatom. Kmalu pa sem se odločil, da bom to strast popeljal na višjo raven. Začel sem študij fotografije na VIST-u v Ljubljani in danes lahko ponosno rečem, da sem diplomiran fotograf. Študij mi je ponudil veliko prednosti v širini poznavanja fotografije in fotografskih tehnik. Vedno sem se navduševal nad dokumentarno – reportažno fotografijo in ta stil fotografiranja sem vključil v svojo poročno fotografijo.
Moja najljubša poročna lokacija v Sloveniji je Štatenberg poroka, najljubša restavracija kjer se bodo res potrudili z popolno kulinarično izkušnjo pa Galerija Okusov poroka.

Najbolj srečen sem ko lahko iz poroke naredim zgodbo, ki pokaže vsa čustva, nasmehe in tudi solze sreče. To mi uspe tako, da se vključim med svate in se z njimi pomešam in poroko fotografiram iz skozi njihove oči. V poročnih galerijah si lahko pogledate primere prečudovitih porok, ki sem jih imel čast fotografirati!

Poroka v Galeriji Okusov 030

Če še ne veste kdo bo vaš fotograf ali če imate kakšna druga vprašanja mi lahko pišete in z veseljem se vam posvetim!

ZADNJE OBJAVE

S POMOČJO OBRAZCA NA STRANI KONTAKT MI PIŠITA ČE ŠE VEDNO IŠČEGA POROČNEGA FOTOGRAFA

Obstaja pa tudi moja ne-poročna fotografska stran. V času, ko nisem na poroki večinoma razmišljam o naravi, dobri hrani, potovanjih… Imam srečo, da sem svojo strast povezal s svojim poklicem. Začelo se je tako, da sem se najprej vpisal na študij fotografije na VIST-u v Ljubljani in tam pridobil naziv diplomiran fotograf. Z leti pa vse svoje strasti povezujem s fotografijo kar lahko vidite tudi tukaj.